Vad behöver folk lära sig om allergi?
Allergiapanelen berättar och tycker till om allmänna och aktuella frågor.
Auro Inge Ricking, 42 år, Hägersten
– ALLT! I en drömvärld skulle jag såklart vilja att omgivningen visste, och förstod allt med allergier, på samma sätt som vi i samhället är bra på att ha kunskaper om andra diskrimineringsgrunder.
– Men, det som känns mest angeläget är att sprida kunskap om det som är luftburet – där är jag som allergiker HELT utsatt och utlämnad åt omgivningen. När det gäller till exempel mat, är det lätt att styra vad jag får i mig, på en restaurang kan jag fråga, i mataffären kan jag läsa på innehållsförteckningen. Men ute bland folk går det inte riktigt att förväg veta vem som har parfym på sig, vem som nyss har rökt eller varit i stallet. När det gäller kemikalier i stort, önskar jag att allmänheten blev mer upplyst, framförallt för planetens bästa också.
Tomas Lundbladh, 66 år, Linköping
– Tyvärr har man ju ofta upplevt att kunskapen är ganska bristfällig. Vi har en son som är väldigt allergisk mot ägg, men vi har fått många reaktioner på att han till exempel inte kan äta bullar som är penslade med ägg. ”Det är ju så lite”. Den allmänna kunskapen verkar dock öka med tiden, men en medvetenhet om att allergen även i små doser påverkar många är något som behöver spridas.
– Kunskap och hänsyn går hand i hand, till exempel att inte använda doftande parfymer på arbetsplatser eller i bussar/tunnelbana. Det är viktigt att få folk medvetna om allt som är luftburet och kan föranleda allergiska reaktioner. I många omklädningsrum finns ju anslag där man vädjar om att inte använda parfymer/deodoranter med tanke på de som har en allergi/överkänslighet. Mer sådan information behövs överallt i samhället. Restaurang- och cafépersonal behöver kunskap om vad de serverar innehåller så de kan upplysa kunderna.Jesper Persson, 19 år, Mellanfjärden
Jesper Persson, 19 år, Mellanfjärden
– Kunskap! Kunskapen om att alla människor är olika och har olika behov. Det råder en stor brist av detta och det har sina följder i att många allergiker lätt kan bli missförstådda och inte blir tagna på allvar.
– Exempelvis upplever inte alla pollenallergiker samma besvär under pollensäsongen, utan de kan variera från person till person. Bara för att en pollenallergiker har mild symtom betyder inte det att alla har det. Mediciner kan hjälpa men i många fall lindrar de endast symtomen i viss grad och inte helt och hållet. Det är så pass individuellt att man inte kan anta hur en allergiker mår utifrån hur en annan mår i samma situation. Så fråga istället för att bara ta för givet!
Åsa Liljedahl Modd, 44 år, Bollnäs
– Häromdagen var jag in på mataffären där jag bor. Precis intill kassorna står mängder med blombuketter: vackra, vita, stora och starkt doftande blommor. Jag betalar för att snabbt kunna gå därifrån – den starka doften retar mina luftvägar. Inombords suckar jag, jag har talat med personalen tidigare och förklarat att många av deras kunder mår dåligt av blommor men jag får inget gehör.
– Ja, jag vet, prata med chefen, maila butikskedjan men ibland orkar jag bara sucka. Jag önskar att fler förstod hur mycket starka dofter påverkar mångas vardag.
– Mitt barns klasskamrater går direkt till stallet efter skolan. Det är mysigt att klappa hästarna i hagen. Stallkatten kommer och vill bli klappad och buren. Skolkläderna blir fulla med allergen och dagarna i skolan blir riktigt jobbiga för alla med allergi. Jag önskar att fler hade kunskap om hur pälsdjursallergikers vardag påverkas.
Leenu Hernejärvi, 61 år, Stockholm
– Jag önskar att omgivningen skulle lära sig att hänsyn är gratis. Antingen det handlar om astma, allergi eller annan överkänslighet kommer man långt med vanlig hänsyn. Medan en som inte bryr sig kan förstöra för många andra.
– Att skriva upp vad maten innehåller i restaurang, att inte parfymera sig eller röka precis innan man kliver in på buss. Att varna kunder om man håller öppet fast man limmar golv i del av butiken, att inte sätta klassen på att springa utomhus under värsta björkpollenhalterna. Allt detta handlar om hänsyn för dem som insjuknar av brist på hänsyn.