Utekaniner blev familjens nya vänner
Tvååriga Leias astma gjorde att familjen Öckert tvingades lämna bort sin katt. När husdjurstjatet växte skaffade de i stället kaniner att ha i en inhägnad utomhus.
– Till slut började vi misstänka att det var katten som orsakade besvären och att vi nog skulle bli tvungna att göra oss med henne. Samtidigt var det en stor sorg att ens tänka tanken, eftersom hon blivit som en egen familjemedlem. Hon hjälpte till att ta hand om Leia som bebis och de båda stod varandra väldigt nära, berättar mamma Linda Öckert.
Katten fick flytta
Att avliva katten var uteslutet. I stället lade de ut krokar i lokaltidningen och på Facebook, där de frågade om det fanns någon som ville ta hand om en vuxen katt. De fick napp från en kattägare en halvmil från Bålstaområdet, där familjen bor, och efter att ha hälsat på henne bestämde de sig för att lämna katten där.
– Vi åkte och hälsade på flera gånger, något som verkligen underlättade det hela både för oss och vår dotter. Huset städade vi ur noga och sen tog det bara några veckor innan hennes astma försvann. Andningen, som varit väldigt ansträngd, blev helt bra och ögonen var inte längre röda. Vi behövde inte vabba på ett halvår efter det, så det var verkligen tydligt hur katten hade påverkat henne.
Även pappa Henrik, som också han har astma, blev mycket bättre efter att katten flyttat. Samtidigt växte saknaden efter ett husdjur, särskilt hos Leia vars syskon är mycket äldre än henne. De funderade på vilket slags djur som skulle kunna fungera och när en vän till Linda Öckert skulle göra sig av med två kaniner bestämde de sig för att prova.
Umgås utomhus
Kaninerna, som i dag är tre stycken, bor i ett stort hägn på tomten och Leia och hennes mamma tittar till och umgås med dem varje dag. När de är under uppsikt får de även springa löst på gräsmattan och under sommarhalvåret ställer Leia fram hinder och tränar hoppning. Hon får också hjälpa till att ge kaninerna mat, byta vatten och se efter hur de mår.
På nätet och i olika kaninforum har Linda Öckert lärt sig allt om hur man tar hand om kaniner. Och, tack och lov, påverkas inte Leias astma av att umgås med dem.
– I början hade vi särskilda rutiner som handtvätt och klädbyte efter att ha varit ute hos dem. Men eftersom man ska lyfta kaniner så lite som möjligt är det framför allt på marken vi umgås med dem och Leia tar sällan upp dem i famnen. Fast vi tvättar ändå händerna när vi kommer in, för säkerhets skull.
Vad kan vara bra att tänka på med utekaniner och allergi i familjen?
– Om man är osäker på hur det ska fungera finns det många uppfödare som hyr ut kaniner för att man ska kunna prova och det går också ofta att vara fodervärd. Den med astma eller pollenallergi kan även känna av höet de äter, jag själv förvarar höet i ett förråd i garaget och använder andningsmask när jag hanterar det.
Dessutom är det viktigt att även någon av föräldrarna är djurintresserad, menar hon, eftersom det krävs ett ansvar vid skötseln av dem.