Ung författare med eget förlag

Nova Kristensson går sista året på programmet estet-media på Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Hennes klass fick i uppgift att starta UF-företag, ett sätt att under ett läsår lära sig starta och driva företag. Nova och hennes kompis Hanna valde att starta ett förlag och ge ut två böcker, en om diabetes och en om allergi.

– Hanna fick diabetes för två år sedan och jag har haft födoämnesallergier sedan jag var nio månader. Då var det ägg och mjölk, de har försvunnit, men nu är det jordnötter, soja och andra baljväxter och sädesslagen vete, korn och råg jag är allergisk mot, berättar Nova.
Tjejerna konstaterade att trots att deras diagnoser skiljer sig finns det en del som är gemensamt.
– Många problem är lika, sociala grejer som att känna sig utanför och att andra måste anpassa sig efter våra behov. Om omgivningen är informerad gör det stor skillnad för vår vardag.

Lilla Allergiboken

Sagt och gjort, den del av förlagets utgivning Nova står bakom blev Lilla Allergiboken.
– Det kan vara svårt att veta hur man ska informera till exempel kompisar och lärare, speciellt om man nyss fått en diagnos. Där kan boken hjälpa till, den kan öppna för vidare diskussioner, men också för att lära sig själv mer om allergi.
– Under arbetet med boken har jag själv lärt mig att bli bättre på att informera andra om vad de kan undvika och vad de kan göra för att underlätta. Ofta räcker det med en så liten ansträngning, det är bara att de inte tänker på det.
Som källor har Nova använt sig av 1177 och andra officiella sidor på nätet, men även intervjuat sin moster som är specialistsjuksköterska inom barn och ungdom med astma och allergi.

Alla kan behöva pepp

Förutom fakta innehåller boken tips om enkla saker man kan göra för att underlätta för personer med allergi och pepp för den som är drabbad.
– Man kan ibland känna att man är sin allergi, att det är så man ser sig själv. Man kan känna sig jobbig och besvärlig, men då är det viktigt att inse att allergin bara är en detalj i den man är. Lite pepp kan alla behöva.
Nu när böckerna är klara ägnar sig Nova och Hanna åt att marknadsföra och sälja dem.
Lilla Allergiboken säljs för 30 kronor, beställningar mejlas till alldiauf@gmail.com. Nova erbjuder sig också att komma och prata i skolor.

Text Lena Granström Foto Karin Persson/Violi Photograhpy