– Tabletten är så otroligt enkel

Sprayer och ögondroppar hjälper inte alla med pollenallergi. Katarina Holmström är en av dem. Nu genomgår hon behandling med en ny metod för att slippa plågan – tablettvaccinering med Itulazax.

Hösten 2019 släpptes en ny vaccinationsmetod för de som lider av björkpollenallergi på den svenska marknaden‚ tablettläkemedlet Itulazax, som behandlar orsaken till allergisjukdomen och inte bara lindrar symtomen.
Katarina Holmström, 48, fick recept på behandlingen av sin allergiläkare.
– Min pollenallergi är så kraftig under vårsäsongen och jag får stora besvär. Hjälpmedel som ögondroppar och antihistamin lindrar inte tillräckligt, konstaterar hon.
I hennes fall är ögonklådan värst. Samtidigt rinner det ur ögonen, huden svullnar upp, ögonen blir rödsprängda och hon nyser ofta. Allt ackompanjeras av en väldig trötthet. Katarinas allergi klassades vid upptäckten som en stark femma på en sexgradig skala. Katarina oroades av att hon skulle klia sönder ögonen, och kanske rentav orsaka permanent skada på sin syn.
– Huden runt ögonen är ju dessutom så tunn och känslig. Den blev oerhört stressad av mitt gnuggande så minsta hudkräm jag använde sved enormt.

Elva år sedan

Detta är andra gången hon vaccinerar sig. Hon ordinerades pollenvaccinationen ”tre lövträd”, för strax över elva år sedan. Den innebar regelbundna sprutinjektioner, som då var den enda tillgängliga metoden för henne.
– Det funkade jättebra! Jag blev av med cirka 80 procent av de värsta symtomen och klarade mig med enkla medel som ögondroppar och antihistamintabletter och att vara noga med att duscha av mig pollen på kvällen, speciellt håret.
Behandlingen med sprutinjektioner gav å andra sidan en del utmaningar. Katarina, som bor i Ödåkra utanför Helsingborg, fick åka till en allergimottagning i Landskrona under tre års tid och där ta sprutor i överarmarna. Till en början en gång i veckan, så småningom var tredje vecka och så vidare. Varje gång fick hon hudreaktioner efter injektionerna, som hon beskriver som kliande svullnader samt en ökad trötthet när kroppen tog emot allergenet.
– Lite besvärligt, men det gick; motivationen var hög. De sa att vaccinationseffekten skulle vara 4–6 år men det gick åtta år innan jag började känna av symtomen på riktigt igen.

En tablett om dagen

Läkemedlet Itulazax behandlar vuxna patienter med måttlig till svår allergisk rinit orsakad av pollenallergener från björk, men även från al, bok, hassel, avenbok och ek. I Katarinas fall är det björk som är boven – med stenfrukter som korsallergi.
Sedan hösten 2019 tar hon en tablett Itulazax varje dag, som får smälta under tungan. Första tabletten fick hon ta på mottagningen, för att se om den ger några reaktioner. Därefter har hon tagit den själv, när det passar.
– Det är inte jobbigt alls, utan helt klart värt det. Tabletten har så lite biverkningar. Den bubblar bara lite under tungan, som kolsyra. Jag känner ingen trötthet efteråt heller.
Hon har också hjälp av en app, Allergivaccination, som påminner henne om att ta tabletten. I appen kan hon också hålla koll på sitt mående genom att fylla i eventuella biverkningar, och se hur många dagar och veckor det är kvar av behandlingen. Den förvarnar också när det är dags att hämta ut ett nytt recept.

Ökad livskvalitet

Att tacka ja till och satsa på vaccinering en gång till var en självklarhet för Katarina.
– Jag kan inte gå tillbaka till så som det var före vaccineringen. Och det handlar ju om mer än bara själva symtomen. Det handlar om livskvalitet och att kunna fungera normalt både på jobb och på fritiden. Jag kan förstås inte veta om detta ger effekt redan i vår, eftersom jag precis börjat ta tabletten. Men förra gången började jag också vaccinera på hösten och fick en helt annan vårupplevelse. Så jag hoppas kunna njuta av våren och även äta både äpplen och nötter, som jag älskar.

Ingår i högkostnadsskyddet

  • Tabletten Itulazax tas en gång om dagen, och vaccinationsbehandlingen pågår i tre år.
  • Tablettvaccineringen är godkänd för behandling av vuxna patienter med en historik av allergibesvär trots användning av symtomlindrande läkemedel och som testar positivt mot björkhomologa trädsorter vid allergitest (hudpricktest och/eller specifikt IgE blodprov).
  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Itulazax ska subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet.

Text Petra Olander Foto Eva Lie