Sveriges bästa vandrarhem

Astma- och Allergiförbundets medlemsgård Södergården Åre blev vinnare när Svenska Turistföreningen (STF) korade årets bästa vandrarhem/hotell i kategorin Gästernas val. Priset delas ut till det boende som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.


Så här lyder motiveringen: ”STF Södergården är det enda astma- och allergivänliga boendet i Norden. En plats där alla kan koppla av och slipper oroa sig för sin egen hälsa eller andras. Förutom att gården ligger i en sagolik vacker natur, i klassiska Åre, med närhet till skidåkning och vandring, ser värdinna Eva till att alla trivs och har det bra. Det känns som att återvända hem till en släkting varje gång man kommer dit!”
– Utmärkelsen är väldigt ärofylld att få, men också viktig i vårt generella arbete med att göra samhället mer tillgängligt för de med allergisjukdom. Den är en viktig indikation på att det finns en efterfrågan på denna typ att anpassat boende. Vi brukar säga att Södergården är Sveriges mest tillgängliga vandrarhem, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.
Missa inte att redan nu boka in nästa års föreningsaktivitet eller privata vistelse på Södergården Åre.

Parfymfria veckan i år igen

För fjärde året i rad genomfördes Parfymfria veckan i november. Liksom förra året samarbetade förbundet med Apotek Hjärtat.
Många lokalföreningar gjorde fina insatser under veckan. Luleåföreningen inledde veckan på Sunderby folkhögskola där de delade ut informationsmaterial. Kansliet i Skellefteå skickade information och dekaler till alla skolor för att uppmana till att stötta doftöverkänsliga barn och personal. Föreningen Lidköping, Skara, Götene, Grästorp stod och informerade på Aptek Hjärtat hela dagen. Även region Mellansverige fanns på Apotek Hjärtat och en medlem medverkade dessutom i en intervju i lokalradion. Astma- och allergiföreningen Svalan i Örnsköldsvik stod i sjukhusentrén och delade ut gratisprover av olika parfymfria produkter. Det är några exempel på alla aktiviteter som anordnades på olika platser.

Allergivänlig friluftsmat

Att laga mat som alla kan äta kan vara en utmaning. Att göra det utomhus blir ännu knepigare.
I mitten av oktober anordnade FRALLA-projektet en workshop i den småländska skogen där deltagarna fick prova på just det. Kokboksförfattaren Eric Tornblad berättade om allergianpassad mat och vad man ska tänka på gällande råvaror och metoder.
FRALLA står för friluftsliv för alla och är en gemensam satsning av Astma- och Allergiförbundet och Friluftsfrämjandet med stöd från Postkodlotteriet. Syftet är att bryta utanförskap, minska oro och stärka livskvalitet för barn och ungdomar som har astma, allergi eller annan överkänslighet.

Välbesökt konferens om matallergi

I oktober hölls konferensen Matallergi i Stockholm. Omkring 120 personer kom för att ta del av ny kunskap om matallergi tillsammans med aktörer på området från samhällets olika sektorer. Arrangörer var projektet Bra mat för alla i samarbete med Swedish Nutrition Foundation.
Med all den positiva respons från deltagarna som strömmade in efter konferensen så finns planer på att arrangera något liknande igen och även inkludera personer med födoämnesöverkänslighet, som har en central roll i projektet Bra mat för alla.

Podd värd att lyssna på

Vid ett tillfälle under hösten gästade förbundets generalsekreterare Ulf Brändström Promenadpodden, en podcast av och med Sandra Dahlberg, känd från Pstkodlotteriet. I avsnittet inspirerar Ulf Brändström till att ta bättre hand om sig för att kunna hantera sina allergier.

Nytt material om funktionsrätt

Funktionsrätt Sverige har tagit fram nytt material om FN-konventionen inom ramen för projektet Från snack till verkstad. Det nya materialet som tagits fram är en funktionsrättsguide, en verktygslåda och en barnrättsguide. 
Projektet arbetar för att stärka användningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Det övergripande syftet med projektet är att göra det möjligt för fler individer med funktionsnedsättning att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Föräldragemenskap på Facebook

Astma- och Allergiföräldragruppen på Facebook är ett forum för föräldrar till barn med allergier. Gruppen växer så det knakar, och nu är uppe i 3000 medlemmar.  
– Syftet är att man ska slippa känna sig ensam i sin situation trots att man ’bara’ träffas genom nätet. Som allergiförälder blir man lite av en problemlösare för att barnen ska kunna delta och få ett bättre fungerande liv, men också bra på att sätta guldkant på tillvaron, säger Anette Torvidsson Eriksson som, tillsammans med Sara Clarstedt och Karin Holmgren, är administratör för gruppen. 
Förutom tips på restauranger, recept, hur man får rätt anpassning i olika sammanhang i livet, till exempel skola/förskola, samhället och socialt, diskuteras även frågor och varningar om livsmedel.

Remissvar om arbetsmiljö

Astma- och Allergiförbundet har lämnat ett remissvar till Arbetsmiljöverket om föreskrift med allmänna råd om arbetsanpassning. Remissvaret finns i sin helhet på förbundets webbsida under rubrikerna Vårt arbete/Opinionsbildning.
Opinion om rökfritt
I vänta på ett riksdagsbeslut om en rökfri utemiljö fortsätter förbundet att arbeta med opinionsbildning kring frågan. Under den Tobaksfria veckan i november publicerades en debattartikel i Altinget, undertecknad av ordförandena i Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker.
Där efterlyser de bland annat att kommuner inför rökfritt på lekplatser, vid utomhusarenor och vid entréer till fastigheter där tobakslagen gäller samt att ansvariga för kollektivtrafiken/markägare i regioner och län inför rökfritt på perronger och hållplatser utomhus.

Nominera inför kongressen

Den 17–19 maj nästa år är det dags för kongress. Då ska personer väljas till ett antal poster inför nästkommande treåriga verksamhetsperiod, bland annat styrelser för förbundet och forskningsfonden. Valberedningen uppmanar till att inkomma med nomineringar senast den 1 februari. Enskilda medlemmar kan nominera, men mer tyngd blir det om en förening står bakom. De påminner också om att vid varje kongress väljs samtliga ledamöter i styrelserna, så nominera även dem ni vill ha återvalda.
Motioner till kongressen ska vara förbundet tillhanda senast första vardagen efter årsskiftet. Både enskilda medlemmar och förbundets föreningar har rätt att motionera till kongressen.
Mer information finns på förbundets webbsida.

Ge bort ett medlemskap i julklapp

Ge bort en present som räcker hela 2019, nämligen ett medlemskap i Astma- och Allergiförbundet.
För endast 250 kronor får gåvomottagaren bland annat möjlighet till rådgivning,
den uppskattade medlemstidningen Allergia 6 gånger per år, möjlighet att bo på det allergianpassade vandrarhemmet STF Södergården Åre och tillgång till tjänsten Matallergikortet.se som översätter mer än 200 ingredienser till över 30 språk.
Sätt in 250 kronor på Astma- och Allergiförbundets PG 1875-4 och skriv ”julklapp”. Ange namn, adress och personnummer (ÅÅÅÅ-MM-DD) på den som ska få julklappen. Får det inte plats i meddelandefältet går det bra att mejla in uppgifterna till medlemsregistret@astmaoallergiforbundet.se.
förbundets webbsida kan du ladda ned och skriva ut ett fint gåvokort.