Spår av allergiker

En dag i slutet av maj kunde ett märkligt fenomen ses i stadsparker runt om i landet. Utspridda på gräset låg tomma, ljusblå filtar. Om man gick närmare kunde man läsa texten ”Jag önskar att jag också kunde sitta här” och en webbadress.

I vår har Astma- och Allergiförbundets forskningsfond dragit igång insamlingskampanjen ”Min önskans stad”. Den ska förhoppningsvis generera pengar till allergiforskningen. I kampanjen ingår en rad aktiviteter för att väcka intresse och nyfikenhet. Ledare för kampanjen är Sara Nilsson på forskningsfonden.

Varför kallas kampanjen ”Min önskans stad”?
– Som allergiker är det mycket man önskar att man kunde göra men inte kan på grund av sin allergi. Det kan till exempel vara att kunna klappa en katt eller gå på bio. Ganska självklara saker som man lätt tar för givet när man själv inte har några besvär. Vi ville skapa en hoppfull kampanj som visar att dessa önskningar kan uppfyllas om vi satsar mer pengar på forskning. Man kan säga att Min önskans stad är slutmålet – en stad som är tillgänglig för alla.

Vad är tanken bakom filtarna?
– Den är att illustrera alla de situationer och platser där man som allergiker inte kan delta. Vi vill visa på den tomhet som allergikerna utgör med sin frånvaro och samtidigt ge folk en tankeställare. Få är medvetna om att många pollenallergiker faktiskt inte kan vistas ute i parken en varm vårdag.

Kommer det att dyka upp fler liknande aktiviteter under året?
– Vi har genomfört en aktivitet då ett tomt studentflak åkte runt i Sverige. Det var utrustat med björkris och ballonger, men utan studenter. Istället hade flaket samma budskap som filtarna ”Jag önskar att jag också kunde stå här”. Vad som händer under hösten kan jag inte avslöja, men den som är uppmärksam kan alltid se spår av allergiker.

Vad är målet för kampanjen?
– Dels att samla in pengar till allergiforskningen, såklart, men även att skapa en förståelse för hur allergi kan påverka vardagen för de som är drabbade. Många med besvär möts av attityden att ”lite kan du väl ändå tåla”. Sedan vill vi också nå ut till alla ”allergidoldisar” och få dem att stå upp för sin sjukdom och inse att de faktiskt inte behöver leva med sina besvär. Genom att stödja allergiforskningen investerar man i sin egen hälsa!

www.minönskansstad.se – flytta in du också!

Vad tänkte du när du såg filtarna?

André Gunnarsson
– Jag antar att det betyder att man inte kan sitta här för att man är allergisk mot gräs. Jag är själv inte allergisk mot något, men jag har kompisar som är det. De tar hellre lite medicin och har lite besvär än att stanna inomhus, men jag det finns säkert dem som har det värre.
– Eftersom jag la mig på en av filtarna hade jag nog gått in på webbadressen med min mobil efter ett tag för att kolla vad det är.

Christel Rydström
– Jag läste vad det stod på filten och undrade ”vad är det här?”. Jag skulle nog kunna tänka mig att bidra lite till allergiforskningen, även om jag är en fattig student.
– Jag är allergisk mot hassel så min allergiperiod är över för i år. Den här säsongen har jag inte behövt ta någon medicin men tidigare har jag fått ta nässprej. Det är många som är allergiska, jag har en kompis som hållit sig inne i tre veckor nu.

Malin Lövborg
– Jag tänkte att några önskade att de var lediga denna soliga dag och kunde sitta här i parken. Nu förstår jag att det handlar om allergi. Jag är själv inte allergisk men jag har bekanta som är det, framförallt mot pollen.
– För oss som inte är allergiska är det självklart att kunna sätta sig i parken, men det är inte självklart för alla. Den tanken kan nog kampanjen väcka. Jag kommer inte att gå in på webbsidan eftersom jag själv inte är berörd.

Text Lena Granström