Sommar som allergibarn

Sommaren har börjat lida mot sitt slut och den där melankolin som alltid infinner sig får mig att minnas mina somrar som barn. Kanske får jag bjuda på en liten summering?

När jag var liten var sommaren otroligt hajpad, den var liksom the shit! Överallt målades den upp som nån typ av neverending lekland där möjligheterna var oändliga!
”Tänk på allt somrigt ni ska göra, barn!” sa fröken på avslutningen efter att vi sjungit ”blomstertid”. Sommarloooov! Peppen var total, varenda unge hade längtat och väntat genom höst, vinter och vår för att äntligen kunna få:

 • Leka i gräset
 • Äta jordgubbar i mängder
 • Mysa med katter och hundar
 • Gå på zoo
 • Gå på cirkus
 • Smaska körsbär, nektariner, persikor och bigarråer
 • Tälta i skogen
 • Hänga i sommarstugan i veckor
 • Plocka blommor i stora buketter
 • Åka på rid- eller scoutläger
 • Duka upp picknick i det gröna
 • Äta sig igenom hela glasskartan
 • Känna doften av nyklippt gräs …

Visst låter det bara ljuvligt?! Ja, rent av UNDERBART?!
Vilken idyll!
Bara det att det inte alls är varken ljuvligt eller underbart. För den bistra och rentav deppiga sanningen var att INGET av ovanstående var möjligt för mig!
Jag fick stå där, med röda ögon och rinnande näsa med bricanylinhalatorn i handen och se allt det magiska pågå överallt omkring mig, allt det där som framstod som så fritt, sorglöst, superkul och – helt jäkla oåtkomligt!
Och det var just det det var. Jag fick utslag och astma och prickar av värme, gräs, frukt, bär, fukt, damm, pollen, djur… hela jäkla sommaren, typ.

Fast vi gav inte upp, min familj och jag! Vi försökte verkligen!
Förutom att klippa gräset på natten, medicinera, förebygga och smörja och smörja och smörja på dom där jordgubbseksemen så var mamma och pappa imponerande påhittiga och kreativa. Så låt mig presentera lista nummer två från barndomen. MIN allergivänliga sommarlista.

Trots allt kunde jag ändå:

 • Titta på hästar, kossor och får i hagarna – inifrån bilen
 • Ha picknick på vår mossfärgade heltäckningsmatta i gillestugan. Det är ju också picknick i det gröna.
 • Leka scoutläger. Pappa lärde mig en råband.
 • Tälta i trädgården – i två timmar
 • Sitta en stund i gräset OM jag var iförd mina lätta, puffiga, tunna långbrallor i bomull som pappa kallade ”finsommarbyxor” för att mildra lite. (Det var ändå åttiotal, rullade jag upp slagen blev dom nästan trendiga.)
 • Fiska plastkrabbor i badkaret
 • Åka häst och vagn, utan häst – med förälder
 • Plocka blommor med vantar ur radhusrabatten, till vasen på verandan

Och glöm inte:

 • Att äta EN jordgubbe med grädde är också att äta jordgubbe med grädde. Banan med grädde är också… typ… gott.
 • En gång kunde jag till och med se dom första 10 minuterna av en cirkus, (pappas jobb bjöd alla anställdas barn, det var gratis och popcornen var ju goda) men då var vi riktigt wild and crazy.

Ja, ni ser, det FINNS sätt. Nu för tiden är min allergi mycket bättre. Jag kan göra nästan allt från listan (zoo, cirkus med mera vill jag såklart inte längre) med en liten tablett i kroppen, men ändå, jag minns hur det var. Och när mina ungar blir prickiga av gräset, inte får glassen dom vill, måste låta katten passera, ja, då gör det lite ont ibland.
Men vi kämpar vidare i mina föräldrars spår. Vi lägger ut lekfiltar, leker häst, köper finsommarbyxor och mjölkfri glass som vi serverar med strössel och mycket chokladsås i frasiga strutar – det kan inget slå.

Men ändå: Jäkla skitsommar, skönt att du är över!

Text Kitty Jutbring