Sojaallergi – vanlig korsreaktion med björk

Äkta sojaallergi är relativt ovanligt, däremot är det många med björkpollenallergi som får en korsreaktion när de äter något med sojabönor i.

–– Det finns tydliga kopplingar mellan soja och björkpollenallergi, säger läkaren Magnus Borres, professor i pediatrik och medicinsk chef vid Thermo Fisher Scientific i Uppsala.
Tack vare den nya komponentdiagnostiken, där man genom blodprov kan få svar på exakt vilket protein man är allergisk mot, har man hittat en koppling mellan sojaallergi och björkallergi.
Den forskning Magnus Borres och andra forskare hänvisar till är att man genom komponentforskningen upptäckt att en stor del av sojaallergikerna egentligen är björkpollenallergiker som kliniskt korsreagerar med soja. Det här beror på att de flesta björkpollenallergiker har IgE-antikroppar mot en komponent som har strukturell likhet med besläktade proteiner i bland annat soja, äpple, morot och jordnöt.
Det gör att IgE-antikropparna mot björk korsreagerar mot de besläktade proteinerna, vilket kan utlösa ett vanligtvis lindrigt tillstånd som kallas OAS, oralt allergisyndrom. Det utlöses oftast av vissa råa frukter, grönsaker och jordnöt, och ger svullnad, rodnad och klåda i munnen. Ibland påverkas även ögonen, och kraftigare reaktioner har förekommit.
Om en vuxen person som är allergisk mot björkpollen dessutom utvecklar sojaallergi kan ett blodprov alltså avslöja vilka komponenter det är man reagerar på, och därmed avgöra om det är en äkta sojaallergi eller egentligen en korsreaktion mot björk.

Inget samband med mjölk

En del personer med mjölkallergi har utvecklat sojaallergi när de använt sojabaserade ersättningsprodukter. Därför har många mjölkallergiker rekommenderats att ta det försiktigt med sojaprotein, då man trott att allergierna hängt ihop. Men så verkar inte vara fallet. Det anses mer troligt att människor med allergisk disposition helt enkelt har större risk att utveckla nya allergier mot andra allergen.
Om man är generellt allergisk utvecklar man ofta med åren fler allergier. En mjölkallergisk person löper visserligen större risk än en ickeallergisk person att utveckla en allergi mot soja, men det är inte större risk att den blir allergisk mot soja än mot något annat allergen, anser forskarna. Barnläkarföreningens allergisektion rekommenderar inte sojaprodukter till mjölkallergiska barn under sex månaders ålder. Istället rekommenderas ersättningar med sönderslaget mjölkprotein.
Det beror på att man inte vill ersätta ett allergen med ett annat, inte att man tror att barnen har högre risk att utveckla allergi mot soja än mot något annat.

Billigt protein

Om man nu utvecklat allergi mot soja, hur ska man förhålla sig till andra baljväxter?
–– Vi brukar säga att man ska bedöma varje enskilt livsmedel för sig, åtminstone när det gäller ungdomar och vuxna, säger Jenny Van Odijk, dietist.
Vad ska man se upp med om man är allergisk mot soja?
–– Soja är ett billigt protein som gärna används i färdigmat, och i vegetarisk mat är det ju en viktig proteinkälla, så där finns det anledning att vara uppmärksam. I asiatisk mat är det vanligt med tofu som ju görs av soja, säger Jenny Van Odijk. Något man ibland kan missa är att den japanska mison också är baserad på sojabönspasta, och om man plockar naturgodis är det viktigt att tänka på att det inte bara är nötter och yoghurtgodis, utan också en hel del torkade bönor i blandningarna nu, tipsar Jenny Van Odijk.
Om du är mjölkallergisk anser forskarna alltså inte i nuläget att du behöver vara mer orolig för att utveckla en allergi mot soja än mot något annat allergen. Men om du väl utvecklar allergin och har en samtidig allergi mot björkpollen kan det finnas anledning att tro att det egentligen är en korsreaktion. För att ta reda på vilken typ av allergi du har kan du kontakta din husläkare för en komponentanalys.

Text Susannah Elers