Slajm-varning!

Har du också märkt att det är super-hett med slajm?

I butiker och på nätet och i varje unges rum och skolväska så frodas det! Helst i regnbågsfärger och med glitter i – såklart.
Slajm har varit på tapeten (även bokstavligt gissar jag) ganska länge nu, och som programledare för slajmprogrammet nummer ett, svt:s Labyrint, så vill jag utfärda en liten varning. Jag kan börja med att berätta att slajmet som används i vår stora slamsjö i Labyrint-studion (världens största tror jag?) kommer från ett spaföretag i England och innehåller endast alger och nåt snällt färgämne.

Det som oroar mig är att fler och fler kids gör eget slajm efter recept från nätet. Det är lätt att göra och kul att leka med, men tyvärr har recepten lim och raklödder som huvudingredienser. Och såklart att en tioåring inte tänker på att det finns massa kemikalier i det. Så min lilla varning, eller kanske snarare tips, är att vi vuxna ser till att det blir riktiga, barnsäkra hobbylim från leksaks- eller pysselaffärer som används och inte det som stått några år i garaget. Det är skillnad på innehåll i saker som används inom industrin eller i byggbranchen och det som får säljas som pyssel till barn.
Hur det är med slajmet i butikerna vet jag inte, men där finns ju iaf regelverk som ska följas, vi får väl hoppas på att det görs.

Kemikalier på barnhud, stark lukt som inandas, kontakteksem och annat sånt där vill vi ju gärna undvika, eller hur?
Bara en liten välmenande tanke.

Bilden är från svtplay

Kram!

Comments are closed.