Shoppingresan lockar nya medlemmar

Bergslagens lokalförening har i många år anordnat en populär bussresa till varuhuset GeKås i Ullared. Föreningens må-bra-regler gör att alla kan följa med utan att bli sjuka.

– Vår bussresa till Ullared är en shoppingresa kombinerad med kunskap, hälsa och enormt mycket glädje!

Ordföranden i Bergslagens lokalförening, Anna-Lena Didic, berättar om en av föreningens mest populära aktiviteter som de anordnat nästan varje år sedan tretton år tillbaka.

I föreningen Bergslagen ingår Ljusnarsberg (Kopparberg), Lindesberg, Nora och Hällefors kommuner.

– Vi samarbetar nästan alltid med Unga Allergiker Bergslagen och med länsföreningen i Örebro. Även om Bergslagen står som ansvariga för en aktivitet, så är den alltid öppen för alla medlemmar i Örebro län.

Att just resan till Ullared blivit så populär har flera orsaker.

– Vi har väldigt hårda krav på såväl deltagarna som på chauffören och bussen vad gäller parfym, djurepitel på kläder och väskor och vad man får ha med att äta, vi kallar dem våra må-bra-regler. Det fungerar bra och är mycket uppskattat av dem som i vanliga fall inte kan delta i den här typen av resor.

Föreningen skickar till och med ut oparfymerat tvättmedel till deltagarna innan resan. Och alla ansträngningar lönar sig, föreningen har fått nya medlemmar som vill följa med. Väl på plats i Ullared fungerar det också bra.

– Varuhuset Gekås har det väldigt välstädat, hundar är inte tillåtna och man har inga parfymer vid kassorna till exempel. Tydliga kartor över butiken gör att man kan undvika vissa avdelningar om man vill.

Anna-Lena Didic har också goda erfarenheter av hotellet i Ullared där gruppen övernattar.

– Det har friska rum med bra luftkonditionering, det är helt djurfritt, man serverar inte nötter och de tar bort de svagt parfymerade produkterna i rummen om man säger till vid bokningen. De är väldigt tillmötesgående.

Under resan passar föreningen på att informera om olika saker som händer på förbundsnivå, man har haft kunskapstävlingar och räknat steg man går under dagen. Man har också identifierat både ”allergifällor” och sådant som fungerar bra och fört det vidare till ledningen, till gagn för andra och för kommande besök.

– För många är det i stort sett enda tillfället som de kan komma ut och shoppa utan att bli sjuka. Då blir de som kalvar på grönbete när bussen stannar i Ullared. Det är jätteroligt med så mycket positiv respons.

Förutom resan har föreningen genom åren deltagit i många olika evenemang, som till exempel Summercamp med kommunen och ICA och motionsloppet Blodomloppet. Det senare öppnade upp för deltagande på distans under pandemin och gjorde att fler kunde delta på sina egna villkor.

– Vi själva har bland annat ordnat digital bingo, bokat en hel restaurang för en kväll, med musikunderhållning och quiz, och abonnerat en hel bioföreställning. Biografen i Lindesberg har faktiskt infört att de två främsta raderna alltid ska vara parfymfria.

På somrarna anordnar föreningen äventyrsgolf . Efter golfen får varje deltagare välja fritt bland alla fantastiska glassar. Då finns alltid mjölkfri glass som serveras med nya skopor – ett fantastiskt ögonblick för dem som aldrig kan köpa glass i en glasskiosk,

Text Lena Granström Foto Anna-Lena Didic