Viltskavgryta
Lagat. En prisvärd gryta med smak av vilt. Rårivna morötter och lingonsylt är gott till.
Lagat. En prisvärd gryta med smak av vilt. Rårivna morötter och lingonsylt är gott till.
240 g fryst viltskav (eller Viltmästarskav)
1 pkt bacon, 140 g
1 medelstor gul lök
2-3 msk rapsolja
3 dl soja-, ris- eller havregrädde
salt
grovmalen svartpeppar
eventuellt 1 msk soja för färgens skull
persilja
Värm en stor stekpanna och häll i oljan. Hacka och fräs löken tills den är gyllengul. Lägg över den på en tallrik. Skär bacon i cirka 2 cm stora bitar och stek tills det blir knaprigt. Lägg också på tallrik bredvid. Skölj ur baconfett ur pannan.
Öka värmen och häll i olja. Viltskaven behöver inte tinas och är lättast att skära fryst. Ta den därför ur frysen cirka 10 minuter innan tillagning. Skär 2 cm stora bitar. Lägg dem i stekpannan och fräs dem tills det börjar låta, vattnet kokats bort och köttet brynes. Salta och peppra. Sänk temperaturen och rör ner bacon och lök. Häll i grädden och låt allt puttra ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt soja. Strö över persilja.
Servera tillsammans med potatis eller ris.