Sockerkaka

Bakat. Sockerkakan kan smaksättas med till exempel 1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av en halv citron.

Ingredienser

3 dl naturligt glutenfri fin mix
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havrebaserad grädde
0,5 dl mjölkfritt flytande margarin
mjölkfritt margarin till formen
gluten- och mjölkfritt ströbröd till formen

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölet med strösocker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda havregrädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform (cirka 1,5 liter) som är smord med mjölkfritt margarin och ströad med gluten- och mjölkfritt ströbröd.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Känn efter med sticka om kakan är klar. Då ska stickan vara torr.

Tips
Receptet kan användas till muffins eller tårtbottnar.
Muffins (cirka 16 stycken) kan fyllas med sylt, bär eller frukt och gräddas i muffinsformar i cirka 12 minuter i 225 grader.
För tårtbottnar hälls all smet i en smord och bröad rund form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter) och gräddas i 175 grader i cirka 30 minuter. Dela kakan i två bottnar när den svalnat.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: