Rönnbärsglaserad kotlettrad

Lagat. En utmärkt rätt till buffébordet eftersom allt kan förberedas utom glaseringen, som tar mindre än en halvtimme. Köttet får hög smak i den långsamma kokningen. Rönnbären har fåglarna kalasat på, men oxelbär kan man hitta fortfarande. De ger en mildare smak, men samma vackra färg. Annars får man lita till utbudet i butiken av gelé och sylt.

Ingredienser

1,5 kg benfri kotlettrad (2 kg med ben)

Kokspad
3 liter kallt vatten (det ska täcka köttet)
2,5 msk salt
3 gula lökar (250 g)
4 lagerblad
0,5 msk svartpeppar, hel
0,5 msk vitpeppar, hel
1-2 kvistar färsk timjan
eller 2 tsk torkad
1 bit ingefära, färsk eller torkad

Rotfrukter och potatis
1,5-2 kg potatis, persiljerot och palsternacka tillsammans

Glasering
2 schalottenlökar
2-3 msk rapsolja
2 msk vinäger
1 tsk riven ingefära
1 dl råsocker eller farinsocker (en fjärdedel av sockret kan bytas ut mot honung)
0,5-1 dl rönnbärsgelé eller syltade rönnbär

Tillagning

Kokspad
Lägg ner köttet i en kastrull med kallt vatten och salt. Koka upp och skumma. Skala och halvera löken. Krossa ingefäran lätt. Lägg ner lök och kryddor i kastrullen. Sjud köttet i 1 1/4 – 1 1/2 timme. Kyl med köttet kvar i kokspadet.

Rotfrukter och potatis
Skala potatis och rotfrukter. Klyfta potatisen och dela palsternackorna på längden. Sila upp kokspad från köttet i en kastrull och koka potatis och rotfrukter i cirka 5 minuter. De ska bara förkoka. Häll av spadet.

Lägg det kokta köttet i en stor ugnssäker form eller ugnspanna. Låt det vara elt eller skiva det. Fördela potatis, rotfrukter och eventuellt lök från kokspadet runtom köttet. Skala och riv eller finhacka löken. Blanda med olja, vinäger och de övriga till glaseringen. Pensla köttet på alla sidor. Pensla potatis och rotfrukter med olja. Sätt in formen på mellanfals i ugnen vid 225 grader cirka 20 minuter. Pensla några gånger under tiden så att allt får vacker färg. Prova med sticka att potatis och rotfrukter är klara.

Variation
Kätte kan skivas och serveras kallt med glasyr av enbart utrörd gelé eller sylt. Ugnsbakad potatis och rotfrukter serveras till och gärna bräserad (snabbkokt) och smörskakad grön- eller savojkål.
Färsk skinka eller bogbladstek kan tillagas på samma sätt. Kokspadet från köttet kan silas och kokas ihop (reduceras) för att frysas och användas till soppor och grytor.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: