Potatishalvor med friterad kapris

Smått & Gott. Friterad kapris blir överraskande gott. Krispiga och salta gör de sig bra som topping på ugnsrostade små potatishalvor.

Ingredienser

10 små potatisar
1 msk olja
2 msk blandade torkade örter, till exempel oregano, timjan, rosmarin
färsk dill till dekoration
1 burk kapris, den lilla eller mellanstora varianten
färskost eller Oatley naturell (den går bra att spritsa)
salt och peppar

Tillagning

Häll av kaprisen och låt den rinna av ordentligt för att minimera att vätskan skvätter vid friteringen. Vill du torka dem lite extra så låt dem ligga och torka på en handduk.
Skala, skrapa eller, gnugga potatisarna rena och halvera dem. Skär bort en liten bit av botten på alla så de kan stå stadigt. Spara de små bitarna du skär av och kör med dem i ugnen, det blir små goda ”chips”-bitar.
Blanda olja, salt, de hackade örterna, lite hackad dill och slunga runt potatisen i.
Lägg på en plåt (på bakplåtspapper för mindre disk och lättare att lossa). Rosta i 200°C i varmluft eller 225°C i vanlig ugn i 25–30 minuter.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull. Testa genom att lägga i ett par kapris, börjar det bubbla och fräsa är det tillräckligt varmt. Lägg i kaprisen i omgångar så att inte det fräser och skvätter för mycket. När kaprisen börja tystna är det klart att ta upp och lägga på lite hushållspapper. Det tar bara ett par minuter.
Låt potatisarna svalna lite. Spritsa en klick av den färskost du valt på varje potatishalva. Strössla över kaprisen och dekorera med någon ört du tycker om.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: