Potatis- och skinkgratäng

Lagat. Potatisgratäng utan mjölk, ägg, gluten och soja.

Ingredienser

6 stora potatisar
julskinka ca 10 skivor
1 stor purjolök

Sås
2 msk mjölk- och sojafritt margarin.
2 msk glutenfritt grovt mjöl
4 dl rismjölk (eller den mjölken man tål)
vitpeppar

Tillagning

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skär skinkan i tunna bitar. Skölj och strimla purjolöken. Varva potatis, skinka och purjolöksringar i en form lätt smord med mjölk- och sojafritt margarin.

Sås
Smält margarinet i en gryta och tillsätt mjölet. Rör det väl samman. Tillsätt mjölken och vitpeppar. Låt koka ett par minuter. Såsen skall inte vara rinnande utan en tjockare konsistens, och kokar man i ett par minuter för mycket, häll då i lite mer mjölk. Häll såsen över potatisen.

Grädda gratängen ca 45 minuter i 200 grader och sen 15 minuter i 175 grader. När gratängen får en gyllenbrun färg och potatisen känns mjuk är den färdig.
Serveras till exempel med rivna morötter som sallad.

Skriv ut

Recept Anci HamrénFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: