Potatis- och skinkgratäng
Lagat. Potatisgratäng utan mjölk, ägg, gluten och soja.
Lagat. Potatisgratäng utan mjölk, ägg, gluten och soja.
6 stora potatisar
julskinka ca 10 skivor
1 stor purjolök
Sås
2 msk mjölk- och sojafritt margarin.
2 msk glutenfritt grovt mjöl
4 dl rismjölk (eller den mjölken man tål)
vitpeppar
Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skär skinkan i tunna bitar. Skölj och strimla purjolöken. Varva potatis, skinka och purjolöksringar i en form lätt smord med mjölk- och sojafritt margarin.
Sås
Smält margarinet i en gryta och tillsätt mjölet. Rör det väl samman. Tillsätt mjölken och vitpeppar. Låt koka ett par minuter. Såsen skall inte vara rinnande utan en tjockare konsistens, och kokar man i ett par minuter för mycket, häll då i lite mer mjölk. Häll såsen över potatisen.
Grädda gratängen ca 45 minuter i 200 grader och sen 15 minuter i 175 grader. När gratängen får en gyllenbrun färg och potatisen känns mjuk är den färdig.
Serveras till exempel med rivna morötter som sallad.