Pepparkakor

Bakat. Vad passar bättre i december än pepparkakor.

Ingredienser

2 ½ dl farinsocker
¾ dl vatten
¾ dl ljus sirap
150 g mjölkfritt margarin
3 msk pepparkakskryddor
¾ msk bikarbonat
8 dl mjölk- och glutenfri mjölmix

Tillagning

Blanda farinsockret med sirap och vatten i en kastrull. Låt blandningen koka upp. Lägg i matfettet så att det smälter och låt smeten kallna.
Blanda pepparkakskryddor, bikarbonat och mjölmix i en bunke. Rör i mjölblandningen i den avsvalnade smeten. Arbeta degen i cirka 5 minuter, helst i maskin.
Låt degen stelna i en plastpåse i kylen, gärna över natten.
Ta ut degen och knåda den mjuk på underlag mjölat med den glutenfria mjölmixen.
Kavla degen tunt och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 5 minuter. Passa dem noga så att de inte bränns!

Tips
Om degen är kladdig, kavla den mellan två bakplåtspapper så fastnar den inte i kaveln. Då kan du dessutom stansa ut kakorna direkt på pappret, pilla bort degen som är mellan dem, och därigenom slippa lyfta över dem. Tänk i så fall på att inte göra dem för tätt eftersom de jäser upp i ugnen! Gör dem heller inte för tjocka, då blir de degiga.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: