Maränger av kikärtsspad
Bakat. Luftiga och goda maränger – och inte ett enda ägg är inblandat.
Bakat. Luftiga och goda maränger – och inte ett enda ägg är inblandat.
1 burk/tetra kikärtor
2 dl strösocker
0,5 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 100 grader. Separera kikärtor och spad.
Vispa vätskan med elvisp tills den är ett luftigt skum. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker försiktigt. Vispa sedan tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner utan att smeten rinner ut. Om du vill färga marängerna kan du blanda i några droppar karamellfärg mot slutet.
Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper på en plåt, och grädda i cirka 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen, men låt marängerna stå kvar i ugnen tills både ugn och plåt har kallnat helt, vilket vanligtvis tar några timmar. Undvik att öppna ugnen under denna tid.