Leverpastej med tillbehör
Lagat. Leverpastej som du aldrig tidigare har ätit den.
Lagat. Leverpastej som du aldrig tidigare har ätit den.
Leverpastej
1 gul lök
smör till stekning (det du tål)
400 g kycklinglever
2 dl grädde (den du tål)
1 dl portvin eller sherry
1 msk glögg
0,5 msk timjan
5 msk mjukt smör (det du tål)
salt och peppar
Tillbehör
Kycklingskinn
Friterad persilja
Fikon eller bärmarmelad
Rostad lök
Hackad saltgurka
Leverpastej
Fräs den finhackade löken i en liten klick smör på svag värme. Lägg i kycklinglevern och stek i cirka 5 minuter. Slå på grädde, portvin och timjan. Låt puttra på svag värme i någon minut.
Lägg ner allt i en matberedare och kör till en slät massa. Tillsätt smöret. Smaka av med salt och peppar. Förvara leverpastejen i en burk med lock.
Krispigt kycklingskinn
Värm ugnen till 180 grader
Ta fram en bakplåt och vänd den upp och ned. Lägg bakplåtspapper på plåten, platta till kycklingskinnen och rada upp dem på plåten, salta lätt. Täck med bakplåtspapper och lägg på en annan bakplåt som tyngd
Grädda i cirka 30–40 minuter, tills skinnen är riktigt krispigt och gyllene. Vänd på plåten efter halva tiden. Tänk på att det kan rinna ut lite vätska från skinnen när plåtarna vänds.
Lyft det krispiga kycklingskinnet på hushållspapper, salta och låt svalna.
Friterad persilja
Den färska persiljan friteras i raps, eller solrosolja ett par minuter. När den slutar fräsa är den klar. Låt rinna av på lite hushållspapper.