Lammrostbiff med rösti och rödbetssallad

Lagat. Med balsamvinäger får du en mustig och smakrik sås utan att behöva använda smör och grädde.

Ingredienser

800 g lammrostbiff
olja
salt och peppar

Rösti
500 g fast potatis
olivolja
salt och peppar

Sallad
ruccolasallad
150 g färska rödbetor
100 g färska champinjoner
olivolja
salt och svartpeppar

Sås
2 dl kalvfond
1 kanelstång
maizenamjöl
2 dl rött vin
salt
3 msk socker
0,5 dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta

Tillagning

Putsa rostbiffen fri från hinnor. Krydda och stek den i olja på medelhög värme. Ta ur den ur pannan när den har fått färg. Sätt in den i ugnen på 150 grader till en innetemperatur på cirka 53 grader. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i cirka 15 minuter. Skär upp och servera med rösti, rödbetsragu och balsamvinägersås.

Rösti
Riv potatisen grovt, salta och peppra. Häll ned en fjärdedel i taget i en varm stekpanna med olivolja, platta ut till en kaka. Stek tills potatisen fått färg, vänd och stek lika länge på andra sidan.

Sallad
Skölj rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten med skalet på tills de är mjuka. Kyl dem i kallt vatten, skala och skär i klyftor. Rengör svampen och skär dem i ”kvartar”. Stek betorna och svampen i olivolja på relativt hög värme tills betorna är genomvarma och champinjonerna lite brynta. Smaka av med nymald svartpeppar och salt. Tillsätt ruccolan precis innan servering.

Sås
Rosta den skalade vitlöken i ugn i cirka 10 minuter. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Häll i vinet och låt reducera till halva mängden. Tillsätt vitlöksklyftan, kanelen, balsamvinägern och kalvfonden. Koka ihop i cirka 10 minuter och red eventuellt av med maizena. Smaka av med salt, sila.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: