Kolapaj

Bakat. Det här är en väldigt söt paj som passar bra med ett syrligt tillbehör som till exempel färska eller frysta lingon.

Ingredienser

Pajskal
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 tsk mald kanel
1-2 krm salt
125 g margarin
ev. 1-2 tsk vatten

Kolafyllning
2 dl sojagrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
50 g margarin
0,5 tsk ättikssprit (12 %)

Till servering
0,5 tsk flingsalt
färska eller frysta lingon

Tillagning

Blanda vetemjöl, florsocker, kanel och salt, tärna ner kallt margarin och nyp ihop till en deg. Tillsätt extra vatten bara om degen är för torr. Kavla ut degen på bakplåtspapper och flytta sedan över till pajformen. Nagga bottnen med en gaffel och frys skalet i minst 30 minuter. Grädda i 200°C tills kanterna är gyllene, mellan 12-18 minuter.

Kolafyllning
Koka upp grädde, sirap och strösocker för kolafyllningen. Koka tills smeten håller för ett kulprov. Tag av från plattan och rör ner margarin och ättikssprit. Vispa smeten någon minut och den blivit ljusare. Häll i det kalla pajskalet. Kyl i minst 60 minuter och kolan stelnat. Strö över till exempel flingsalt eller lingon vid servering.

Tips:
För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot en något ökad mängd glutenfri fin mix. Ha mjölade händer när du nyper ihop degen. Ha gärna plastfolie mellan degen och kaveln och ett mjölat bakbord när du kavlar.

Ättiksspriten gör att sockret i kolan inte kristalliseras och har du ättikssprit med en procenthalt på 24 hemma tar du istället 1 kryddmått. Den går också bra att utesluta. Vill du göra klassisk kola häller du upp smeten i en form av bakplåtspapper på mellan 15×15 till 20×20 cm och låter smeten svalna. Klipp därefter i bitar och vira in i bakplåtspapper.

 

Choklad med en kakaohalt över 60 procent är ofta mjölkfri. Mörk blockchoklad är i de flesta butiker mjölkfri och är lämplig om man ska värma chokladen i ugnen. Ljus choklad, som mjölkchoklad eller vit choklad, finns från flera märken, bland annat MooFree, Plamil, Bonvita, och Organica. Chokladdroppar (chocolate chips) finns i mörk choklad från Odense. Vit och ljus choklad finns hos till exempel
• www.veganlife.se
• www.goodstore.se
• www.astridochaporna.se
Recepten i boken är framtagna med sojamjölk och sojagrädde men det går utmärkt att byta mot till exempel havre- eller mandelprodukter. Margarin syftar på de mjölkfria margarin som finns i handeln. Smält margarin bör ej bytas mot flytande margarin. Sojafärskosten som används är Tofulines Creamy spread original.

Skriv ut

Recept Karolina TegelaarFoto Karolina Tegelaar

Hitta fler recept som innehåller: