Kalvfärspaté

Lagat. Förutom skinka kan färsen fyllas med oliver och olika sorters svamp. Grovhacka och stek svampen först.

Ingredienser

600 g kalvfärs, finmalen
150 g rökt eller kokt skinka i bit
2 schalottenlökar
eller 1 stor vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, mald
1 krm vitpeppar, mald
1 tsk timjan, gärna färsk repad
0,5 dl potatisfiber (Pofiber)
1,5 msk potatismjöl
2 dl mjölkersättning
fett till formen

Tillagning

Blanda potatisfiber, potatismjöl och mjölkersättning. Smörj en avlång, 1,5 liters form. Skär skinkan i små tärningar. Skala och riv löken eller finhacka. Arbeta färsen i en bunke med lök och kryddor. Tillsätt mjölkblandningen och blanda sist ner skinktärningarna. Färsen kan arbetas i matberedare, men kort tid, annars blir den trådig. Häll ner färssmeten i formen och släta till ytan. Lägg på några lagerblad eller en kvist timjan.
Grädda patén mitt i ugnen vid 175 grader i 50-60 minuter. Täck med aluminiumfolie mot slutet så inte ytan blir för mörk. Låt patén svalna av i formen och låt den stå i kylen till nästa dag.
Skiva patén och servera med små gurkor (cornichons), röd bärsalsa och en sallad på ruccola, finskuren vitkål och lingon.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: