Jultjälknöl

Lagat. En jultjälknöl av nötkött kompletterar grisköttet på julbordet. Steken har legat i saltlake med julens kryddor.

Ingredienser

1 kg innanlår, fransyska, rostbiff eller bogstek,
färsk eller fryst, otinad

Saltlake
1 l vatten
1 dl grovt salt
2 msk farinsocker
3 hela bitar kanel
3 hela bitar hel ingefära
2 lagerblad
2 dl grovhackad persilja
3 stjärnanis

Tillagning

Sätt ugnen på 125°.
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt i en köttermometer i det färska köttet, fryst kött efter ett tag. Stek tills termometern visar 65°.
Under tiden kokas vatten, salt och socker upp. Rör så det smälter. Tillsätt
Kryddorna och persiljan. Kyl lagen i vattenbad. Lägg den varma färdiga steken i en skål och häll över den kalla saltlaken som ska täcka köttet. Ställ köttet kallt.
Efter ca 5 timmar kan köttet skäras i tunna skivor, men blir godare om det ligger några timmar till. Köttet förvaras sedan utan lag i aluminiumfolie eller dylikt.
Servera på julbordet eller som ensamrätt med potatisgratäng och kokt brysselkål.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: