Julsallad

Lagat. 1 tsk senap i dressingen ger mera julsmak. Grönkålen kan bytas ut mot rödkål. Även kålrabbi, savoykål, mangold eller blekselleri passar i salladen.

Ingredienser

3-4 grönkålstjälkar av de inre
2 endiver
1 rödlök
4 färska fikon
ev. 4-6 färska dadlar

Dressing
0,5 dl olja
1 msk flytande honung
eller 1 tsk farinsocker
2 msk balsamicovinäger eller vitvinsvinäger
2 krm salt
0,5 krm nymald svartpeppar
ev. 0,5 krm finhackad mild chilipeppar

Tillagning

Skär bort den grova stjälken från grönkålsbladen. Lägg bladen i kokande vatten en minut och kyl ned dem i iskallt vatten. Låt dem rinna av och finhacka dem. Skär endiverna i skivor. Skala löken och strimla den fint. Halvera fikonen. Skär dadlarna i bitar. Lägg upp på fat eller i salladsskål. Blanda dressingen, smaka av och häll den över salladen.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: