Glutenfria pepparkakor
Bakat. Degen räcker till 2 stora hjärtan och 10 figurer, tjockt kavlade, samt 40 små hjärtan, tunt kavlade.
Bakat. Degen räcker till 2 stora hjärtan och 10 figurer, tjockt kavlade, samt 40 små hjärtan, tunt kavlade.
2 dl socker eller farinsocker
1,5 dl sirap
75 g mjölkfritt margarin
1 msk mald kanel
0,5 msk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
0,5 msk mald kardemumma
2 dl mjölkersättning
0,5 msk bikarbonat
6-8 dl mjölkfri mix
Smält margarinet i en kastrull. Rör ner sirap, socker och kryddor. Värm tills allt smält, men låt det inte koka. Rör ner bikarbonat och mix till en ganska lös deg. Låt den stå tills nästa dag. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Grädda en provkaka 2 mm tjock. Arbeta in mera mix om den flyter ut. Kavla på bakbordet eller direkt på plåtarna, tag ut kakor och figurer med mått eller skär ut efter mall. Hål att hänga i måste tas ut innan gräddningen. Lägg alltid kakorna eller figurerna på smorda kalla plåtar. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i 7-12 minuter, beroende på tjocklek. Lossa kakorna, men låt dem kallna på plåten. Glasera och dekorera när de är kalla.