Extra energi utan nötter

Smått & Gott. Det är svårt att hitta energibars utan nötter, såväl att köpa färdiga som i form av recept att göra själv. Allergia har experimenterat i köket och kommit fram till en proteinrik och god variant.

Ingredienser

1 förpackning kokta kikärtor (cirka 250 g kikärtor, totalvikt på förpackningen vanligen cirka 400 g)
3 dl puffat ris (i receptet användes Sempers Crispy rice som är garanterat glutenfritt)
2 dl ren havre
0,5 tsk salt
1 dl risprotein, ej smaksatt
1 dl torkade bär, till exempel tranbär
0,5 dl hackad mjölkfri mörk choklad + 100 g mörk choklad till dekoration (kan uteslutas)
1 dl lönnsirap eller liknande sötning
2–3 msk kokosmjölk

Tillagning

Mixa kikärtorna i en matberedare eller med mixerstav. Lägg dem åt sidan. Mixa sedan havregrynen till mjöl.
Blanda alla torra ingredienser med torkade bär och chokladbitar i en skål. Rör ner kikärtsmoset och lönnsirap och blanda samman allt till en tjock deg. Blanda i några skedar av den översta, krämiga kokosmjölken från en kokosmjölkburk som fått stå kallt några timmar. Smeten ska nu bli ganska blöt, men hålla ihop. Om den smular kan du blanda i lite extra kokosmjölk.

Klä en form med bakplåtspapper, och packa smeten noga i formen eller rulla den till bollar. Om du vill skära fyrkantiga bitar behöver smeten vara några centimeter tjock för att hålla ihop. Låt formen med smeten stå kallt några timmar. Ta sedan ut formen, och skär portionsbitar. Smält choklad och ringla den över bitarna. Ställ kallt i en timme. När chokladen stelnat kan du slå in dina bollar eller bitar i aluminiumfolie. Förvara dem portionsförpackade i frysen, så kan du ta med dem i väskan när du behöver dem. De här energibarerna går att portionsförpacka och lägga i frysen!

Anpassa som du vill

Du kan naturligtvis anpassa receptet till dina egna allergier. Är du inte glutenintolerant behöver du inte använda glutenfria produkter, tål du mjölk kan du använda valfri choklad.
Risprotein finns bland annat att köpa i välsorterade hälsokostaffärer, eller i sportbutiker på nätet. Du kan också använda något annat proteinpulver än risprotein. Tänk dock på att smaksatt proteinpulver vanligtvis innehåller sötningsmedel, vilket kan göra att resultatet smakar för sött.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Susannah Elers

Hitta fler recept som innehåller: