Chokladtårta med saffransglasyr

Bakat. En mörk chokladbotten passar bra med den söta saffranstryffeln och kombinationen gör att den passar fint på nyårsbordet.

Ingredienser

100 g mjölkfritt margarin
1 dl vatten
100 g choklad
1 dl kakao
0,5 dl sojagrädde
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker
2 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Saffranstryffel
0,5 dl sojagrädde
1/2-1 kuvert saffran
200 g smält vit choklad
1 msk vetemjöl

Tillagning

Smörj och bröa en form med kakao. Koka upp margarin och vatten i en kastrull, tag av plattan och bryt ner chokladen. Rör ner kakao. Vispa ihop sojagrädde och majsstärkelse och rör ner i chokladsmeten. Blanda strösocker, florsocker, vetemjöl, bakpulver och salt, rör ihop med chokladsmeten och häll i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Platta till kakan med baksidan av en sked så att kakan blir helt slät och låt den därefter kallna.

Saffranstryffel
Koka upp grädde och saffran och låt stå tills saffran löst sig. Häll ner smält choklad och mjöl. Tryffeln ändrar färg men bör inte skära sig helt tack vare mjölet. Bred tryffeln över chokladkakan. Kyl för att stelna, tryffeln återgår då i färgen.

Tips:
För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix.
Hittar du inte vit choklad kan du använda en enkel chokladtryffel med 200 g mörk eller ljus mjölkfri choklad och 1 dl sojagrädde. Koka upp grädden och tag av från plattan, bryt ner chokladen och låt den smälta. Häll sedan över chokladtårtan och låt svalna helt innan den serveras.

Skriv ut

Recept Karolina TegelaarFoto Karolina Tegelaar

Hitta fler recept som innehåller: