På sommaren blir allergin mer påtaglig

Under hela min uppväxt kände jag alltid en viss oro inför olika typer av sammankomster som involverade mat. Klassfester, bjudningar eller restaurangbesök som var ämnade att vara trevliga. Hos släkten var det givetvis annorlunda. Mormor och farmor hade fantastiska och rent finurliga sätt att kringgå allergierna. I vardagen var det likadant. Mamma och pappa lyckades – på olika håll – göra så goda pizzor utan tomatsås att det inte riktigt kändes som pizza längre när tomatallergierna växte bort. Men så fort det gällde andra sammanhang blev det jobbigt, framförallt därför att allergierna blev så synliga. Jag stack ut, helt enkelt, och det var inte helt bekvämt. Sen fanns såklart rädslan för vad som skulle kunnat gå fel. Tänk om jag får i mig ägg, eller om den där matbiten kanske är stekt i smör?

I dag lever den där rädslan kvar. Jag har förvisso insett att obehaget inför sammankomsterna hänger ihop med allergierna (det tog ett tag) och i samband med det börjat betrakta mina allergier annorlunda. Samtidigt finns det reella hotet kvar. Och det bästa sättet att få bukt med det är acceptans. Denna sommar har jag insett att det faktiskt inte behöver vara svårt eller jobbigt att leva som allergiker, inte på samma sätt som jag förut tänkt.

På sommaren blir allergierna nämligen mycket mer påtagliga. Du är på semester, besöker kanske en stad eller ett land och inser att du behöver äta. Kanske har du planerat för det i förväg, kanske har du det inte. Med allergier måste du ofta välja det första alternativet. Om du inte fixar något själv måste du kanske äta ute, förhålla dig till lokalt utbud av allergivänliga matställen.

För en tid sedan besökte jag och min sambo Malmö. Vi körde på det lite mer semesteraktiga ”Det löser sig, vi hittar någonstans att äta” på dagarna men en kväll bestämde vi oss för att äta på en känd vegetarisk och vegansk restaurang med god koll. De hade dessvärre stängt och vi hamnade i limbo. Skulle vi handla på ICA eller skulle vi försöka prova oss fram och kanske hitta något nytt? Det var varmt. Vi var trötta och modstulna men bestämde oss ändå för att testa oss fram. Och lyckades faktiskt. En mysig japansk restaurang, inte långt från Möllevången visade sig ha god koll på både allergier och veganska alternativ. Problematiska ingredienser plockades med lätthet bort och allergier skrevs för säkerhet ned på papper. Vi satte oss till bords ute i ett kvällsvarmt Malmö och njöt av det bästa staden hade att erbjuda. Det fantastiska i min värld, och egentligen rent revolutionära, var att denna restaurang inte var något vi hade läst om tidigare. Vi hade letat alternativ som passade våra behov och efter ett litet missöde sprungit rakt på denna pärla.

Den här upplevelsen, tillsammans med ett par andra nästan lika lyckade besök på andra platser och andra städer gav mig en ny bild av hur samhället ser ut, jämfört med bara för några år sedan. En pizzeria i Rättvik och ett indiskt gatukök i Uppsala hjälpte naturligtvis till att sätta guldkant på mina lätt gastronomiska sommarupplevelser. För det är viktigt att tillägga här: förändringen sker inte bara i storstäderna. Även på mindre orter har man i regel koll.
Om det är något denna sommar lärt mig så är det att det faktiskt inte behöver vara jobbigt att leva med allergier. Inte längre. Jag kommer fortsätta att ha en klump i magen när jag äter på ett nytt ställe, känna efter i kroppen efter reaktioner och det är helt normalt. Det är så min kropp har lärt mig att akta sig och det fyller en viktig funktion. Men jag kommer åtminstone att kunna titta in på en tidigare helt okänd pizzeria eller restaurang och – med lite tur – hitta något jag kan äta.

Text Lukas de Veen