Ovanlig allergi drabbar barn och sköterskor

Latexallergi var bortglömt under 50 år. Men i hiv-epidemins spår ökade fallen hos vårdpersonal som skyddade sig med latexhandskar. Också barn drabbas. Fabian fick diagnosen när han var sex månader.

Fabian Polito är ett och ett halvt år gammal. När Allergia träffar honom, mamma Linnea och pappa Francois i hemmet i Lund är han inte stilla en sekund. På dagarna går han på allergidagis och under de senaste sex månaderna har han inte haft några allergiska besvär. Men hans första år präglades av diffusa symtom.
–– Det var otäckt att se. Han rev sig blodig på grund av klåda. För oss har det inneburit mycket oro att inte veta om han får fler allergier, säger Francois Polito.
Fabians situation är ovanlig. Nästan alla barn med latexallergi utvecklar överkänsligheten i samband med att latexslangar förs in i kroppen under operationer.
–– Fabian har aldrig opererats. Själv är jag pollen- och pälsdjursallergiker, kanske är det ärftligt, säger Linnea.
Latexallergi är en korsallergi. Det innebär att latexallergiker ofta reagerar mot andra naturprodukter. Fabian har efterhand utvecklat överkänslighet mot kokos, mjölk, mandel och nötter.

Bananen en ledtråd

Men det var en liten leksaksgiraff som framkallade den första reaktionen. Fabian blev röd runt munnen när han bet i den. Några månader senare fick han utslag av banan. Efter att ha ätit kycklinggryta med kokos fick han en kraftig allergisk reaktion.
–– Det var omskakande. Vi var i Frankrike och jag tror inte att kunskaperna är lika bra inom vården där som på svenska sjukhus, säger Linnea och fortsätter:
–– Jag hade ju också ätit kokos. När jag undrade om jag kunde amma frågade läkaren: Varför inte?
Då familjen kom hem till Sverige påbörjades en allergiutredning. Fabians överkänslighet mot banan satte läkaren på spåret. Ett blodprov fastslog att det rörde sig om latexallergi som utvecklats till korsöverkänslighet.
Även om det var en lättnad att få besked började en besvärlig period. Dels upptäcktes den ena korsallergin efter den andra, dels är kunskapen om latexallergi låg. Fabian är det första barnet med latexallergi på sitt dagis.
–– Personalen var fantastisk och bytte ut alla leksaker. Men man kan ju inte att kräva att bekanta ska slänga sina barns leksaker och skaffa nya.
Dessutom finns latex i en enorm mängd vanliga produkter förutom i leksaker. Skor, resår, elsladdar och kuvertklister är några exempel. En del tillverkare erbjuder alternativ med syntetiska material. Men det finns ingen sammanställning över de latexfria produkterna. För Linneas och Francois del innebär det en mödosam procedur då de handlar till Fabian. När det finns en risk att något innehåller latex måste de fråga försäljaren – ofta utan att få besked. Istället tvingas de kontakta tillverkaren.
–– Stövlar är ett exempel. Vi har pratat med hur många företag som helst. Till slut hittade vi ett som använder ersättningsmaterial.
Men den minsta storleken är 25 och än dröjer det ett par år innan Fabian kan använda sina nya stövlar.

Svårt att spåra

Linnea och Francois söker mycket information på internet. Informationsmängden är enorm men allt stämmer inte.
–– Vad vågar du lita på? Det slutar med att vi ändå dubbelkollar med sjukvården. Det kan ju vara livsfarligt att göra fel.
Fabian har svårt att förstå vad det är han inte tål. Ett barn kan lära sig att inte klappa katter eller att det är farligt att äta banan.
–– Men han kan ju inte räkna ut vad som innehåller latex. Det kan ju ofta inte vi heller, säger Francois.
Han hoppas att Fabians allergier ska försvinna i framtiden. Enligt läkarna är det troligare att överkänsligheten mot kokos och banan går över än att latexallergin gör det. För att förbättra chanserna är det viktigt att Fabian inte exponeras för det han inte tål.
–– Därför är det extra frustrerande att inte veta exakt vad som innehåller latex, säger Linnea.
Hon vill gärna få kontakt med andra föräldrar som har barn med latexallergi. Tillsammans skulle de kunna starta ett nätverk och tipsa varandra om latexfria produkter.
–– En sammanställning latexfria saker står högst upp på min önskelista. Den hade sparat mycket tid och minskat oron, säger hon.

Text Ossian Grahn