Nytt test för allergi mot textilfärger

För den som lider av kontaktallergi mot färgämnen i kläder kan det vara svårt att få allergin bekräftad av läkare, eftersom textilfärger inte ingår i de vanliga allergitesterna. Men nu införs ett test med en mix av åtta olika färgämnen på alla hudkliniker i landet.

När en patient med blåsor, eksem och rodnader kommer till någon av landets hudkliniker gör läkarna ett lapptest. Testet består av en så kallad basserie, som visar om personen reagerar mot ämnen som till exempel nickel, krom eller konserveringsmedel. Hittills har dock inte textilfärgämnen ingått i detta standardtest – trots att flera studier genom åren pekat på att det finns ett stort mörkertal som är allergiska mot just färgämnen i kläder och textilier.
En som länge velat införa rutinmässig allergitestning med textilfärgämnen är hudläkaren och forskaren Kristina Ryberg. Hon har skrivit en avhandling om kontaktallergier mot så kallade dispersionsfärgämnen, de färgämnen som används för att färga syntetmaterial och som anses vara de allra mest allergiframkallande.
–– I vissa fall går det att identifiera allergi mot textilfärgämnen på andra sätt. Om man till exempel reagerar på det svarta färgämnet parafenylendiamin, som används i hårfärg, är det en markör för att man även kan reagera på textilfärgämnen. Kontaktallergi mot gummikemikalier kan också vara en sådan markör, säger Kristina Ryberg.

Nytt lapptest
Vid misstanke om allergi mot textilfärgämnen kan hudläkaren välja att gå vidare med ytterligare test. Men för att det ska bli lättare att redan från början hitta personer med denna allergi infördes den 1 januari i år ett nytt lapptest. Det innebär att alla patienter som kommer till landets hudkliniker med misstänkt kontaktallergi rutinmässigt kommer att börja testas för en mix av åtta olika dispersionsfärgämnen – den så kallade textilfärgmixen. Sammanlagt har cirka 12 000 patienter på kliniker i Sverige och andra länder testats för denna mix i olika studier. Runt en tredjedel av de patienterna har ansett sig ha allergiska symptom från textilfärgämnen och 2–3 procent har reagerat på testet.
Kristina Ryberg, som själv har deltagit i flera studier, är positiv till att testet införs.
–– Det är inte den bästa mixen av färgämnen, eftersom så pass få ämnen är med. Men det är en bra början, säger hon.

Mix av färger
En av svårigheterna med att testa för kontaktallergi mot färgämnen är att det kan dölja sig många olika färger i en enda kulör. Till exempel har en orange dispersionsfärg visat sig vara starkt allergiframkallande, men eftersom den även används för att ge svarta kulörer en viss nyans kan den vara svår att upptäcka. En annan svårighet är att patienterna kan reagera på föroreningar som finns i färgerna. I den mix av färger som ska finnas med i rutintesterna ingår dock även vissa föroreningar.
Enligt Kristina Ryberg är det viktigt att utöver lapptestet även använda sig av andra metoder för att identifiera en patients allergi, eftersom testet inte kommer att fånga in alla textilfärg-allergiker.
–– Man kan börja i andra änden också. Om en patient kommer in med eksem och säger ”jag tål inte min jumper”, då kan det vara bra att testa med en bit av själva jumpern också, säger hon.

Så minskar du risken för kontaktallergi
* Tvätta alltid plagg innan du använder dem.
* Välj kläder av naturmaterial som till exempel bomull, gärna ekologisk, eftersom färgämnen framför allt används till att färga syntetmaterial.
* Undvik mörka kläder och kläder som fäller.

Text Zandra Zernell