Ny krönikör: Liselott Roll

Framöver kommer du att kunna läsa Liselott Rolls betraktelser kring livet som allergiker och allergiförälder i Allergia. Till att börja med är en presentation på sin plats.

Vem är du?

Författare, journalist, före detta marinarkeolog med två tonåringar, man och höns, boende i Österåker.

Vad jobbar du med?
Jag har tidigare varit tidningsjournalist samt skrivit barnradiomanus till SR:s Doj Dojs hotell, men de senaste åren har jag ägnat mig åt mitt författande, bland annat har jag skrivit kriminalromanerna Tredje Graden, Ole Dole Död och Bröder som nu kommit ut i flera länder. Jag har även skrivit och illustrerat ett par böcker om djur, nu senast ”Höns som hobby” på förlaget Natur och Kultur. Det är inte bara en faktabok utan innehåller en hel del personliga berättelser också.

Vad gör du på fritiden?

Jag umgås med familjen, odlar, donar med hönorna, lägger in saker på burk och drömmer om roslagsfår och gårdsliv. Just nu går jag ofta runt och oroar jag mig för klimatet och funderar på vad jag kan göra åt det mer än att äta veganskt och försöka konsumera mindre. Men min lediga tid glider ofta ihop med författandet så en hel del tankeverksamhet går förstås till det, jag ligger ofta och tänker ut mordkomplotter i badkaret till exempel.

Vad har du för erfarenhet av allergi?
Redan när jag gick på förskola stod fyra sjuksköterskor och höll fast mig medan jag fick min första adrenalinspruta, långt senare träffade jag min man som var pollenallergisk och vi fick vår son som hade sexton olika allergier, vår dotter klarade sig, puh … men allergin har liksom alltid svävat över oss likt en allsmäktig ande.

Har du någon dold talang?

Jag har, om jag fokuserar lite, ett fotografiskt minne när det gäller text, jag kan minnas exakt på vilken rad och vilken sida ett visst ord står. Det är inget jag har haft någon vidare nytta av dock, jag hade hellre kunnat vifta på öronen eller haft någon slags intressant partytrickstalang.