Ny krönikör i Allergia Lukas de Veen

Framöver kommer Allergias läsare få ta del av Lukas de Veens tankar kring livet med astma och allergier.

Vem är du?

Jag är en exilmas från Falun som stannade kvar i Uppsala efter studierna och nu arbetar med världens bästa jobb om du, som jag såklart gör, älskar böcker!

Vad jobbar du med?

För närvarande arbetar jag som vikarierande kommunikatör och biblioteksassistent på ett bibliotek i Uppsala. Jag frilansar även som skribent och recensent, och skriver framförallt om skönlitteratur, lyrik och kultur i allmänhet. Kopplingen mellan kultur, litteratur och bibliotek i allmänheten är spännande – jag följde på ett nästan ohälsosamt sätt vårens kris (fars?) i Svenska Akademien.

Vad gör du annars på fritiden?

I det vanliga livet tycker jag om att förkovra mig i litteratur, film och spel. Jag börjar så sakteliga fundera på att brygga egen öl, i synnerhet stout – den som säljs i dag innehåller tyvärr alldeles för ofta laktos och mjölkprotein. Jag är också en gamer och ser fram emot sommarens storspel: parksimulatorn Jurassic World Evolution (för sommarens regniga dagar). Naturligtvis inväntar jag också spänt storfilmen Jurassic World: Fallen Kingdom som släpps kort därefter och Han Solo: A Star Wars Story. Sen är ju sommaren bästa tiden, med semestrar, värme och allt som blomstrar. Även om jag gärna skulle klara mig utan gräspollen.

Vilken erfarenhet har du av astma och allergi?

Jag har levt med astma och allergier under hela livet. Ett par av de kraftigaste allergierna försvann i tonåren samtidigt har ett par av dem som finns kvar blivit svårare att handskas med. I dag lever jag till stor del av en vegansk kost. Ett val som nu efter ett par år känns helt naturligt. Det är intressant att märka likheter med att leva som vegan och att leva som allergiker, och jag stör mig fortfarande oerhört när jag ser ”kan innehålla spår av” på innehållsförteckningarna.

Text Lukas de Veen Foto Jeanette Hägglund