Nu kan Elin sova gott och vakna pigg

Ett kvalsterskydd och en dammsugare blev ett stort lyft för Elin Pedersen 12 år. Elins mamma Rut ansökte om bidrag ur barnallergifonden och blev beviljad medel för att få sitt hem så kvalster- och dammfritt som möjligt. Nu kan Elin gå till skolan utvilad.

Det var morgnarna som var värst för Elin. Då hade hon sovit hela natten i sin säng men vaknade ändå trött på grund av sin astma och sin allergi. Allt gick ”trögt” som hon beskriver det själv. Mamma Rut berättar att hon försökte hålla så dammfritt som möjligt i Elins rum, men hon rådde ändå inte på det kvalster som bildas inuti täcken, kuddar och madrasser,
– När jag väckte henne så var ögonen alldeles knallröda och hon fick knappt upp dem. Det var uppenbart att nätterna inte fungerade för henne, och som förälder känner man sig ju naturligtvis både ledsen och rådvill, säger hon.

Stora kostnader

I våras hade Rut funderat på ett kvalsterskydd under en tid, men inte haft den ekonomiska möjligheten att köpa ett. Dessutom hade den gamla dammsugaren börjat fungera allt sämre, en livsviktig del i Rut, Elin och storasyster Annas hem utanför Motala,
– För mig som ensamstående med flickorna så blev det plötsligt väldigt stora kostnader, och jag visste inte riktigt i vilken ände jag skulle börja. Båda sakerna är ju lika nödvändiga på sikt för att barnen ska må bra, säger hon.

Jag kunde knappt tro att det var sant

I familjen Pedersen så har allergin format väldigt mycket av det sätt de lever på. De två barnen som inte bor hemma längre har båda haft någon form av allergi eller astma under uppväxten. De två barnen som bor hemma, Anna 15 och Elin 12 år, är båda allergiska mot pollen och har astma. Mest besvärligt har Elin det,
– Jag har nog fått allt. Jag har matallergier som gör att jag får min mat på recept. Jag är allergisk mot gräs, pollen och har problem med allt som innehåller parfym. Min gräsallergi är så pass jobbig att jag inte kan vara hemma när mamma klipper gräset, berättar hon.
Men värst är kvalsterallergin som upptäcktes för drygt ett år sedan. Elin, som har ett brinnande djurintresse, skulle då få ha ett marsvin hemma på prov. Till en början gick det ganska så bra och familjen började nästan våga tro att de skulle få behålla sin nya lilla familjemedlem,
– För Elin var det så stort att vi kanske missade lite av de första signalerna om att hon mådde sämre. Hennes lycka över att få ha det här lilla djuret att ta hand om överskuggade de besvär som tilltog. Vi ville så gärna att det skulle fungera för Elins skull, säger Rut.

Kvalster i pälsen

Men efter ett tag var det tydligt att Elin fick allt svårare med sin astma och sina röda ögon. De besökte Elins läkare på allergicentrum i Linköping för att ta prover. Proverna visade dock att det inte var pälsdjur i sig som gjorde Elin allergisk, utan det kvalster som lever i päls på djur, och i det halm som Elins marsvin hade i sin bur. Rut berättar att det nästan kändes ironiskt,
– Så hon var inte allergisk mot det älskade marsvinet, men vi kunde ändå inte behålla honom på grund av kvalsterallergin. Elin tog det jättehårt, och det var tufft att se henne så ledsen, säger Rut. Men det stora problemet som vi nu hade framför oss var ju att ännu en allergi hade upptäckts. En allergi som vi inte visste riktigt hur vi skulle hantera på bästa sätt, för kvalster finns ju som sagt överallt.

Både kvalsterskydd och dammsugare

Rut hade varit medlem i Astma- och Allergiförbundet i nästan ett år när hon läste om en familj i Allergia som fått medel för en allergivänlig resa beviljat av Barnallergifonden. Tanken på kvalsterskydd till Elins säng kom genast till henne. Ett kvalsterskydd till både täcke, kudde och madrass kanske kunde få Elin att slippa de värsta besvären. Hon läste också att ett av kriterierna för att få söka bidrag ur fonden var ett medlemskap längre än tolv månader i Astma- och Allergiförbundet. Hon började nedräkningen,
– Jag hade ju ett par månader kvar, men förberedde så mycket jag kunde i ansökan, som att ordna ett ordentligt läkarintyg för Elin från hennes läkare. Så fort de där månaderna passerat så skickade jag in ansökan, säger Rut.
Efter bara någon vecka så kom beskedet. Elin hade inte bara blivit beviljad kostnaden för ett kvalsterskydd, utan familjen skulle även få pengar till att köpa en ordentlig dammsugare,
– Jag kunde knappt tro att det var sant, och snabbt gick det också! Vi kunde se ut både kvalsterskydd och dammsugare redan samma vecka.

Separerar

Kvalsterskyddet har den funktionen att det separerar allt kvalster inuti kuddar, täcken och madrass, från luften runt omkring. Skyddet sätts om de olika delarna, och sedan sätts örngott och lakan över skyddet som när man bäddar vilken säng som helst. Varken Rut eller Elin vågade till en början hoppas på några större underverk, men redan efter ett par nätter märktes en klar förbättring,
– Jag hade inte igensvullna ögon när jag vaknade, och jag märkte också att det var lättare att andas direkt när jag klev upp ur sängen. Den där tröga känslan fanns inte kvar på samma sätt, säger Elin.
Rut håller med och berättar att det också märktes en tydlig skillnad i Elins allmäntillstånd. Elin var piggare på dagarna, och det tydde på att hon förmodligen hade börjat sova bättre på nätterna. Efter en vecka var Elin så gott som besvärsfri om morgnarna.

En ovärderlig hjälp

Rut beskriver att stödet från barnallergifonden har varit en ovärderlig hjälp,
– Som förälder så vill jag ju mitt barns bästa, och har också en skyldighet att försöka ge det. När man då som jag har en begränsad ekonomi så har det ofta funnits ett dåligt samvete över att jag inte har kunnat köpa det där kvalsterskyddet till Elin, men mat och boende har ju fått gå före. Så att få den här hjälpen… Ja, jag är bara otroligt tacksam.
Elin själv är också väldigt glad över stödet från barnallergifonden,
– Det är ju jättebra att det finns hjälp eftersom alla familjer är olika och har olika mycket pengar. Men det är synd att det inte går att sätta kvalsterskydd på djur, avslutar hon med ett skratt.

Hallå där Anneli Stenberg, handläggare för medel ur barnallergifonden

Hur länge har fonden funnits?
Barnallergifonden skapades i mitten av 1990-talet.

Vilka sorts stöd har barnfamiljerna ansökt om?
Stöd har lämnats till bland annat rekreationsresor, hjälp till lägreavgift, cykel, hockeyutrustning, kvalsterskydd till sängen eller annat som gjort livet enklare för det allergiska barnet.

Hur många kan få stöd ur fonden varje år?
Under förra året fick ett femtiotal barn stöd från fonden

Vilka kriterier ska uppfyllas för att få söka bidrag ur fonden?
Den som söker bidrag ur fonden ska ha diagnos astma och/eller allergi samt medlemskap i förbundet sedan minst 12 månader.

Hur väljer ni ut de barnfamiljer som får bidrag?
Fonden stödjer funktionshindrade. Vi gör en noggrann och seriös prövning som underbyggs av bland annat läkarutlåtanden. De som uppfyller de kriterier som ligger till grund för fonden kan få ett stöd.

Text Sofia Ölund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php