Nolltolerans mot symtom bra för Elis

I vissa familjer är ”lite snuva” inte så farligt. Men för andra kan det innebära ett besök på akuten mitt i natten. Elis astma förvärras vid infektioner och det blir många sjukdagar hemma när smittorna härjar på förskolan.

Sedan pandemirestriktionerna släpptes har vab-dagarna avlöst varandra hos familjen Lilja i Västerås. Elis, 4,5 år, har haft feber, öroninflammation och magsjuka. Dessutom försämras hans astma och allergi av infektionerna. I oktober kunde han bara vara på förskolan i sju dagar.
– Elis har aldrig varit sjuk så ofta som nu. Vi puffar och puffar, såväl med akutmedicinen som med kortison, berättar hans mamma Helén.
Elis första levnadsår var också tufft. Han hade kolik, ofta öroninflammation, eksem och problem med magen. Till slut förstod en läkare att han har astma och är allergisk mot bland annat pälsdjur, mjölkprotein och pollen.
– Så fort vi tog bort det som han inte tål blev han frisk.
När pandemin bröt ut hade Elis hunnit gå på förskola en period. Helén trodde först att han inte skulle kunna vara där alls eftersom barnen måste vara helt symtomfria enligt restriktionerna.
– Astman gör att Elis ofta hostar, men vi fick ett intyg av vår allergiläkare.
Eftersom alla barn på förskolan var friska blev heller inte Elis sjuk. Även astman och allergin höll sig i schack.
– Han har aldrig varit så frisk som då! När han inte utsattes för en massa virus klarade han också allergierna bättre. Han kunde till och med vara på förskolan under pollensäsongen.

Välkomna med milda symtom

Under hösten blev barn med milda symtom återigen välkomna till förskolan. För Elis har det inneburit många sjukdagar.
– Han smittas gång på gång. Även astman och allergierna triggas av infektionerna. Reaktionerna blir mycket starkare om han till exempel råkar få i sig mjölk. Hans kropp är redan trött.
Pedagogerna på förskola är förstående och försöker underlätta för Elis. Men de får inte skicka hem barn med lätta förkylningar. Det finns heller ingen tydlig definition på vad milda symtom är.
– Det är jättesvårt att bedöma hur mycket snuva som är okej. Nu gör alla sina egna tolkningar. När det var nolltolerans på symtom var det mycket enklare.

Saknar kompisarna

Ibland ser Helén att föräldrar snyter sitt barn innan de går in på förskolan på morgonen. Men hon kan inte hålla Elis hemma för att undvika smitta.
– När han väl är frisk måste han passa på att vara på förskolan. Skulle han vara hemma när andra barn har symtom kunde jag lika gärna säga upp platsen.
Även om Helén ser till att göra dagarna hemma meningsfulla för Elis så saknar han sina kompisar.
– Han såg en barngrupp ute och frågade varför inte han får vara på förskolan. Han missar gemenskapen.
Dessutom påverkas familjen ekonomiskt.
– Men Elis hälsa är det viktigaste.
Hon jobbar själv som förskollärare och har förklarat för sin chef varför hon vabbar så ofta. Hennes chef är förstående men trots det känner Helén ett dåligt samvete.
– Jag vet ju att mina kollegor drabbas. I höst har jag varit hemma mer än på jobbet.

”Lite snuva”

Även om hon inte vill skuld- eller skambelägga andra föräldrar kan hon ibland inte låta bli att fundera över varför någon lämnar ett sjukt barn.
– En del tycker att barnet bara är ”lite snuvigt”. Men för oss kan ”lite snuva” innebära att vi måste åka till akuten mitt i natten. När astman är som värst sitter vi uppe på nätterna och kollar varje halvtimme att han inte har indragningar. Han kan inte ens gå i en trappa utan att få en hostattack.
Dessutom får Elis biverkningar och mår dåligt av all medicinering. Han blir orolig, rastlös och aggressiv av medicinerna. Han funderar själv på varför han är så arg.
– Det känns inte bra att trycka i honom så mycket mediciner men vi har inget val. Utan dem kan han ibland inte ens ligga ner utan att hosta så att han kräks.

Köpt smartklocka

På jobbet behöver hon vara nåbar om Elis förskola ringer och till slut köpte hon en smartklocka för att alltid ha koll. Just nu har Elis varit på förskolan i över en vecka i sträck.
– Jag har nästan trott att batterierna i klockan varit slut för att hans pedagoger inte hört av sig. Det är inte normalt att vabba så här mycket och jag hoppas verkligen att Elis snart blir friskare.

Text Angelica Bera Foto Jens Sjunnesson