När har du mest besvär av din allergi?

Allergiapanelen berättar och tycker till om allmänna och aktuella frågor.

Jesper Persson, 19 år, Mellanfjärden:

– Sommar en är en underbar årstid med värme och (förhoppningsvis) härligt väder men det är även högsäsongen för pollen. Detta har hindrat mig mycket när jag var mindre, främst i och med att jag själv bodde på en bondgård, vilket var där jag upptäckte min allergi.
– Min pollenallergi kan vara som mest besvärlig under de torra sommardagarna när man som jag bor ute på landet med många jordbruk i närheten som just ska till att slåtta hö. När dessa dagar infinner sig så försöker jag undvika att vara utomhus så mycket som möjligt och gör allt jag kan för att minska pollenhalten inomhus, bland annat genom att hålla alla fönster stängda och inte vädra kläderna utomhus.

Auro Inge Ricking, 42 år, Hägersten:

– Jag har SHR (sensorisk hyperreaktivitet), astma och allergi och det är värst i offentliga miljöer med många människor, till exempel lokaltrafik, gallerior, seminarier. Jag får besvär av olika kemikalier, det är mycket parfymer i omlopp här tyvärr.

 

Tomas Lundbladh, 66 år, Linköping:

– Mina barn är de som har problem med allergier och de är vuxna. Men min son, som är äldst, har allergi mot nötter och ägg bland annat. Där blir det en del tankearbete och läsande på innehållsdeklarationen för vår del när han besöker sina föräldrar.
– När sonen var yngre och bodde hemma uppstod ofta problem när vi åt eller fikade på restaurang/caféer. Där hade personalen svårt att förstå att han inte kunde äta bullar som var penslade med ägg. För egen del har jag en ”lättare” nötallergi och får se till att ha koll när jag är på restaurang och beställer mat.

Åsa Liljedahl Modd, 44 år, Bollnäs:

– I början var det svårast att hantera min son Emils alla födoämnesallergier när vi till exempel besökte vänner eller reste. Jag hade alltid med mig en kylväska med mat, vart vi än gick.
– Nu kan jag skratta åt det, och visst blir det en vana. Med tiden har både hans allergier och utbudet av mat för allergiker förbättrats, det är en lättnad så klart.
Nu får Emil reaktioner när han utsätts för pälsdjursepitel, starka dofter och dåliga inomhusmiljöer – vilket jag upplever att många har lite svårt att förstå och ta till sig. Det är en viktig del för oss att fortsätta jobba med, att sprida mer kunskap och förståelse för hur detta påverkar fler och fler både vuxna och barn.

Leenu Hernejärvi, 61 år, Stockholm:

– Jag har två saker som är värst. Det ena är ”kattiga” miljöer, alltså där en katt har varit. Jag behöver bara andas in några gånger så blir jag täppt. Det kan förstås vara hemma hos någon men också i en second hand-butik till exempel. Om jag råkar träffa en katt så svullnar ögonen något enormt och jag får svårt att andas.
– Det andra är jordnötter, det räcker med att det finns i luften. Reaktionen kommer snabbt och jag börjar hosta och får svårt att andas. Jag kommer inte ens ihåg hur många gånger ambulans eller läkarbil fått komma och ge mig akutmedicin och köra in mig till sjukhus. Jag undviker vissa typer av restauranger helt och hör mig för innan på andra, men det är svårt att förutse alla situationer som kan uppstå.

Text Enkät: Lena Granström Foto Colourbox