Mamma blev uppfinnare

Antons eksem gjorde mamma Sara till uppfinnare. Hon har nu patent på fotbollsstrumpor som är till för att undvika sår på smalbenen.

Sara Hägglund, i Torshälla utanför Eskilstuna, har uppfunnit fotbollsstrumpor som är bra för personer med eksem. Hon blev så ledsen av att se sonen ha det jobbigt med eksem när han skulle spela fotboll. Benskydden gjorde att hans eksem blödde och sved.
– Redan då började jag fundera på en specialstrumpa, men det har tagit sin tid att få fram den och jag har fått hjälp av ungefär 60 personer med olika saker under resans gång, säger mamma Sara Hägglund som nu har lanserat sin Antisore-strumpa på Gothia Cup.

Enkelt är bäst

Antisore är helt enkelt en fotbollsstrumpa med dubbelt så långt skaft, så att man kan vika ner den över benskyddet. På så sätt blir det tyg närmast huden! Man kan tycka att det är konstigt att ingen kommit på denna idé tidigare, men ofta är det så med uppfinningar, menar Sara, att det enkla är det bästa. Nu hoppas hon få in dem på fotbollsskolor runt om i landet.
– Första prototypen började vi pröva för två år sedan. Det visade sig att ha bomull i båda lagren blev för tjockt. Då kom en man som heter Tage på företaget Bola på att ett tyg som heter Coolmax skulle vara smidigt, säger Sara.
När Anton, som i dag hunnit bli tretton, var sex år grät han men satte på sig fotbollsskydd ändå för han tyckte det var så roligt att spela boll. Men, som mamma är det inte roligt att sitta där på golvet och försöka få på dem.
– Han var ofta ledsen och lite arg på nätterna. Det satte sig på humöret att sova dåligt samtidigt som medicinerna gjorde honom trött. Och det var mycket salvor, salvor, salvor. På dagis var det riktigt illa. Han rev sig blodig och örsnibbarna gick sönder. Eksemen har tack och lov vuxit bort, men det vet man ju inte innan.
När Anton var i elva-tolvårsåldern försvann eksemen, och det var äntligen slut på vaknätterna. Nu är han bara allergisk mot björkpollen.

Skön för alla

Antisore-strumpan som Seger sport nu utvecklat och tillverkar är enkel att använda och man kan ha den till alla sorters benskydd.
– Först hade jag tänkt den bara till barn, men det visar sig att även vuxna tycker den är skön att använda, oavsett om de har eksem eller inte.
Den är testad på olika åldrar och nivåer, på Åtvidabergs fotbollslag, Aspudden och Elfsborg, allt från barn till tjejer och killar på A-lagsnivå. Sara tillägger att en beteendeförändring kan ta lite tid, och att klubbarna kan spara pengar på tejpkostnader, eftersom benskydden sitter på plats utan tejp med Antisore-strumpan.
Anton spelar fortfarande fotboll, och älskar det mest av allt och hans kompisar i laget använder Antisore-strumpan för att de tycker den är skönare än vanliga fotbollsstrumpor. När man uppfinner gäller det att hitta problem som man vill lösa, och komma på en bra lösning, menar Sara, som från början är musiklärare.

Uppfinnare på heltid

I samband med att Anton föddes fick hon hörapparat, så hon insåg att hon inte kunde fortsätta i det yrket för alltid. Numera jobbar hon på något som heter Idélab på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Hon har också tillsammans med andra tagit fram en silikonhållare, Candle Aid, som tillverkas och säljs genom Saras nya företag Care of Innovations AB. Den ska sitta i ljusstakar för att undvika att ljusen vickar, men framför allt får man upp allt stearin ur dem. Candle Aid marknadsförs mot restauranger, men även privatpersoner. Sara vill gärna uppmuntra andra att hitta lösningar och hjälpmedel till olika typer av problem.
Även Anton har blivit inspirerad av mammas uppfinnarglädje, och uppfunnit en pizza-slice-delare.
När det gäller framtida uppfinningar har Sara tänkt på att Anton aldrig velat ha särskilt mycket kläder på grund av eksemen. Att hitta en lösning på bra kläder när man har eksem är något som hägrar.
www.seger.se kan du läsa mer om Antisore-strumpan.

Text Anna Olsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php