– Magen ser ut som om jag vore gravid

Celiakitestet visade negativt. Ändå reagerade Mekto Ganics kropp med magont, ledvärk och trötthet när hon åt bullar eller bröd. Efter en mängd undersökningar gav en läkare henne diagnosen glutenöverkänslig.

Det började med kramper i magen, en känsla av uppblåsthet och en ofantlig trötthet. Eftersom Mekto Ganic tyckte att besvären uppstod när hon hade ätit något med gluten i – som en focaccia eller en kanelbulle – misstänkte hon att det kunde handla om celiaki. Hon tog kontakt med vården och fick lämna ett blodprov för att se om misstanken stämde.
Men provet visade negativt och en lång rad besök hos olika läkare följde.
– Jag fick göra en gastroskopi och tunntarmsbiopsi, men detta visade inte heller på celiaki. Ändå fanns det flera tecken på att allt inte var som det skulle. Jag hade väldigt stor brist på b-vitamin och en underfunktion i sköldkörteln, något som ofta är kopplat till celiaki. Och även om tarmens flimmerhår inte var förstörda som de brukar vara vid celiaki, såg man att tarmen var inflammerad, berättar Mekto Ganic.
En läkare menade att hennes problem berodde på att hon pluggade samtidigt som hon hade två småbarn – och därför kunde vara utbränd. Men Mekto Ganic tyckte inte att den förklaringen stämde, eftersom problemen i första hand uppkom när hon åt mat som innehöll gluten.

Rätt läkare

Till slut kom hon i kontakt med en läkare som ville att hon skulle prova att utesluta gluten ur kosten i några veckor för att se vad som hände. Det gjorde hon – och hon märkte snabbt skillnad.
– Kramperna försvann och jag mådde mycket bättre överlag. Då skrev han att jag troligtvis var glutenöverkänslig. Jag hade tur som hamnade hos en så bra läkare, som uppmanade mig att lyssna till min kropp. Hade jag inte gjort det kanske jag fortfarande hade lidit av magont.
Hon testade att även utesluta mjölkprodukter och socker, och upplevde att också detta hjälpte. Något som kan tyda att hon även är känslig mot vissa kolhydrater, menar hon.

Kost har blivit intresse

Nu har det gått tre år sedan hon började äta helt glutenfritt – och hon saknar inte mat med gluten i för en sekund. Den nya kosten har till och med lett till en ny karriär för Mekto Ganic, som till vardags jobbar som bibliotekarie och informationsspecialist i Göteborg. Ett tag innan hon själv fick hjälp med sina magbesvär fick hennes äldsta son en celiakidiagnos. Det ledde till en hel del experimenterande hemma i köket och hon började göra om gamla familjerecept till glutenfria. I dag ägnar hon en stor del av sin fritid åt matlagning och bakning. Hon har gett ut flera glutenfria bak- och kokböcker och även utbildat sig till kostrådgivare och allergiinformatör.
Men trots sina kunskaper händer det då och då att hon får i sig gluten av misstag.
– Då får jag jättekramper, min mage ser ut som om jag var gravid i nionde månaden och jag blir så trött att jag bara vill gå och lägga mig för att sova. Senaste gången det hände var hemma hos en vän som bjöd på fisk, där paneringen visade sig innehålla gluten.
Låt kolla först. Mekto Ganic är glad för att utbudet av glutenfria produkter idag är så stort, men ser samtidigt en risk med att fler äter glutenfritt.
– När restauranggäster ber om glutenfritt utan att bry sig om ifall det finns spår av gluten i maten förstår kanske inte restaurangerna hur farligt gluten är för de personer som är kroniskt sjuka i celiaki. På det sättet kan jag och andra som undviker gluten göra det svårare för människor med celiaki.
En annan risk som ibland tas upp är att den som inte äter gluten går miste om viktiga näringsämnen. Därför ser hon till att äta så allsidigt som möjligt och att laga det mesta från grunden.
– Sedan är det så klart viktigt att kontrollera så att man inte har celiaki innan man börjar utesluta gluten ur maten, säger hon.

Namn: Mekto Ganic
Ålder: 40 år
Bor: I Göteborg
Gör: Bibliotekarie, informationsspecialist, kostrådgivare och receptutvecklare.

Text Zandra Zernell Foto Julia Sjöberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php