Luleå jubileumsfirar och sprider kunskap

Många lokalföreningar fyller 50 de närmaste åren. En av dem är Luleå som firar sitt jubileum i år. De passar på att bjuda sina medlemmar på en rolig och lärorik dag.

Luleåföreningen satsar på ett storslaget jubileumsfirande med invigning av Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson på förmiddagen. Mitt på dagen blir det aktiviteter; Prison Island och bowling. Båda avdelningarna är helt bokade, och utan kostnad, för medlemmar. Även fika är gratis för medlemmar medan eftermiddagens föreläsningar är öppna för alla.
Barnallergolog Anna Sandin kommer att prata om pågående forskning om födoämnesallergier hos barn och forskare från OLIN-projektet om aktuell astma- och allergiforskning.

Bryta social isolering

– Föreningen har de senaste åren fokuserat på det som medlemmar signalerat som det största utanförskapet på grund av egna eller familjens allergier – den sociala isoleringen, berättar kanslisten Anita Kroon. Att inte kunna ta del av resor, utflykter, mat och fika är mångas stora sorg och saknad. Gemenskap och längtan att kunna delta, har stått högt upp på önskelistan hos medlemmarna i Luleåföreningen.
– Vi känner att vi är på rätt väg när vi anordnar aktiviteter. Vi försöker att tänka stort när vi planerar. Vi utvärderar alltid och eftersträvar hela tiden att bli bättre. Vid våra aktiviteter uppmanar vi alltid till att deltagare ska vara doftfria och utan djurepitel i kläder. Det finns mat/fika utan ägg, mjölk, nötter, jordnötter, mandel och gluten. Vid anmälan uppmanas medlemmar att även uppge eventuellt annat som behöver tas hänsyn till. När vi bjuder in till ett evenemang så vill vi att våra medlemmar ska känna: Yes! Jag kan vara med!

Påverkar i samhället

Återkommande medlemsaktiviteter har genom åren bland annat blivit familjeläger på Södergården, båtutflykter och veganskt café på festivalen Musikens Makt.
– Caféet har år efter år gjort succé. Lulebor vallfärdar för att låta sig väl smaka av alla de sorter. Konceptet är verkligen rätt i tiden!
Föreningen tar också alla chanser att påverkansarbeta.
– När vi bokar flyg i föreningens namn så bokar vi alltid djur- och nötfri flight. Taxibilar ska vara djur- och parfymfria. Om styrelsen ”i tjänsten” ska äta ute på lokal så har vi som rutin att alltid efterfråga rökfri uteservering samt beställa specialkost, oavsett om en har allergier eller inte. Vi är så klart noga med att ha en tidig dialog med restaurangen – tanken är inte att det ska bli obekvämt, utan utvecklande. Vi är inte snåla med att dela med oss av lösningar och recept – alla parter ska känna sig nöjda. Så vill vi jobba!

Alla medlemmar välkomna

Välkomna till Alcatraz aktivitetsanläggning, Spantgatan 12, söndag 18 november 10:30–15:00. Föreningen bjuder på aktiviteter, fika och intressanta föreläsningar. Tipsa alla ni känner om att bli medlem innan jubileumsdagen – då kan även de ta del av aktiviteterna! Anmälan senast 5 november till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com eller tel 070-52 38 438.

Text Lena Granström Foto Teresa Rautio