Lagrat vin bättre för vinallergiker

Sulfit, svavel och histaminer är inget man gärna tänker på under trevlig middag med vin. Men väljer man lagrat viner så minskar riskerna.

Inte kan det vara särskilt kul att sitta och tänka på svavel och histaminer under en trevlig middag med goda viner. Men för många allergiker är det en nödvändighet att stirra extra djupt i glaset för att försöka utröna vilka eventuella farligheter som kan dölja sig i den goda drycken. För vem vill förstöra tillställningen med rinnande ögon, totalt tilltäppt näsa, högrött ansikte, utslag och/eller avrunda med ett dramatiskt blodtrycksfall? En god nyhet är dock att det går att förebygga vissa reaktioner genom att ”grunda” med en liten, receptfri och ofarlig antihistamintablett. Att vara allergisk är inte längre bara allmänt tråkigt, opraktiskt och stundtals farligt. Om man dessutom är vinälskare leder det i längden till klart fördyrade levnadsomkostnader.

Äldre vin bättre

Den som har oturen att vara överkänslig och vill undvika att få en allergisk reaktion av vin kan inte kosta på sig att köpa vilket enkelt vin som helst utan måste av hälsoskäl köpa äldre och därmed alltid dyrare årgångar. Den sulfit, eller svaveldioxid, som finns i allt vin, både rött och vitt, avtar nämligen ju fler år vinet har på nacken.
— Köp flaskor som kostar mer än femhundra kronor, då klarar du dig, är det ”goda” och skämtsamma råd allergologen Olle Zetterström på Allergicentrum i Linköping ger alla vindrickare som lider av astma.
Han påpekar att de allergiska reaktionerna på sulfit kan vara kraftiga, men att han inte har hört talas om att någon skulle ha dött på grund av sulfithalten i vin. Däremot lär en person i USA ha avlidit efter att ha ätit sallad som någon ”fräschat upp” med lite sulfit.
Visst är det hårt att lida av astma, men kanske kan de drabbade trösta sig med att de i alla fall inte riskerar att bli alkoholister.

Utan sulfit oxiderar vinet

— De flesta astmatiker brukar veta vad de tål och inte tål. Är man osäker får man helt enkelt testa sig fram lite försiktigt, säger Olle Zetterström och tillägger att sulfit, som förmodligen användes redan i romarnas viner, är ett nödvändigt inslag i alla viner, också ekologiska.
Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen av vinet. Utan sulfit oxiderar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas. Det är också nödvändigt att tillsätta sulfit för att avbryta jäsningsprocessen och förhindra dålig lukt. Ont ska med andra ord med ont fördrivas.
Det finns en utbredd föreställning om att enbart vita, och i synnerhet söta, viner innehåller sulfit, men det stämmer inte. Också röda viner innehåller sulfit, men oftast i mindre mängd eftersom den naturligt röda färgen annars skulle blekas.
Det är främst astmatiker som reagerar på detta ämne, eftersom det kan få luftrören att dra ihop sig. Tyvärr finns det en hel del andra saker i vinet att oroa sig för för den som har anlag för allergiska reaktioner.

Många överkänsliga mot färgen

Till och med något så trevligt och vanligtvis nyttigt som askorbinsyra, det vill säga C-vitamin, kan i höga doser leda till diarré, frätskador på tänderna och njursten. Askorbinsyra tillsätts i små mängder i öl och vin för att förhindra oxidering så det ska tack och lov mycket till innan emaljen på tänderna börjar flagna.
Färgämnen är en annan bov i allergisammanhang. Den som inte tål vissa färgämnen kan reagera med hudutslag och astmaanfall. I vanligt vin förekommer inga syntetiska färgämnen, färgen kommer enbart från druvans skal.
— I unga viner finns det ibland naturliga färgämnen som kan leda till överkänslighetsreaktioner, säger laboratoriechefen Ulla Edberg på Statens Livsmedelsverk. Hon tillägger att det egentligen inte är konstigt att allergiska reaktioner förekommer i samband med alkoholförtäring.

Alkohol förstärker effekten

— Alkohol har en allmänt förstärkande effekt, den gör att allt man stoppar i sig tas upp bättre.
Därmed har hon också gett en förklaring till varför vissa känsliga personer inte riktigt tål den annars så utsökta kombinationen rödvin och ost. I såväl vinet som osten finns det nämligen halter av histamin som kan leda till allt från utslag, svullnader, huvudvärk , andnöd och sänkt blodtryck. Av samma skäl ska man naturligtvis undvika att dricka jordgubbslikör om man inte tål jordgubbar.
Möjligen är alkoholens förstärkningseffekt också en delförklaring för dem som säger att de lätt blir illamående av att dricka rött vin tillsammans med mat som innehåller mycket vitlök. I vitlök finns det visserligen inget histamin, men däremot en hel del svavelföreningar, det vill säga sulfit. Måltiden blir kanske därmed helt enkelt alltför svavelosande.
Det finns inga studier gjorda på sambandet mellan vitlök och rödvin, däremot en hel del när det gäller vin och histaminreaktioner. Tyvärr finns det inget hundraprocentigt sätt att undvika att få i sig histamin för den som vill fortsätta att dricka vin. Eftersom histaminhalten är beroende av hygienen vid vinframställningen är det närmast omöjligt av avgöra hur mycket varje flaska innehåller.

Allergiska reaktioner kan undvikas genom receptfria antihistaminpreparat

Ett vin kan variera mycket

Det kan vara stor skillnad på olika partier trots samma årgång och märke. Är man mycket känslig för histamin bör man dock låta bli att dricka röda viner, särskilt sådana som lagrats länge på gamla fat. Dessutom bör man tyvärr även avstå från, eller vara försiktig med, mousserande viner som innehåller höga halter tyramin, ett ämne som är närbesläktat med histamin.
Som sagt, det är inte särskilt kul att vara allergiker. Men allergologen Olle Zetterström har åtminstone en positiv nyhet att komma med:
— Nya rön har visat att det går att undvika allergiska reaktioner genom att ta receptfria antihistaminpreparat, av typen Clarityn, innan man dricker vin. Det är en helt ofarlig kombination, betonar han.
Det slutliga dråpslaget mot de redan hårt drabbade vinallergikerna är inte bara det faktum att de måste köpa dyrare och äldre viner samt dessutom helst kanske också dricka mindre mängder. Eventuellt bör de även avstå från att smaska i sig vingummin. En färsk studie visar att det inte är helt ovanligt med allergiska reaktioner på detta godis. I det här fallet tror man dock knappast att det är vinet som är boven utan ett ämne som heter koppar klorofyll. Alltid något.

Text Evelyn Pesikan