Lågallergen jordnöt på väg

En jordnöt med speciella egenskaper kan göra att miljoner människor slipper sin allergi.
Genom att mixa olika sorters jordnötter har forskare lyckats minska på de farligaste ämnena.
Jordnötter är en av de vanligaste orsakerna till allergi mot livsmedel. För många människor innebär det ett stort problem bara någon i samma rum äter jordnötter.
Forskare har redan identifierat tre slags ämnen, proteiner, i jordnötter som tros vara de som orsakar majoriteten av problemen, skriver tidningen Daily mail.
I en ny studie från USA har 900 olika sorters jordnötter undersökts efter naturligt förekommande mutationer som gav dem en lägre förekomst av de farliga ämnena. Genom att använda sig av konventionella korsningstekniker, inte genetiskt modifikation, lyckades forskarna skapa en jordnöt med låga nivåer av allergiframkallande protein. Forskarna tror att den här ””lågrisk””-jordnöten kan massproduceras och ge hopp till miljoner människor.
Soheila Maleki som leder forskningen presenterade resultaten vid en kongress för European Academy of Allergy and Clinical Immunology i London.
– Just nu fortsätter vi att studera olika varianter för att se om vi kan skapa en jordnöt med ännu lägre risk för att orsaka en allergisk reaktion, säger Soheila Maleki från the American Department of Agriculture’s Food Allergy Research Group i New Orleans.
Jordnötter innehåller dock för många ämnen som triggar allergier för att det någonsin ska kunna skapas en helt allergifri jordnöt.
– Men ””lågrisk””-jordnötter kan minska antalet personer som utvecklar en allergi mot jordnötter i första hand och reducera omfattningen av reaktionerna.
Soheila Maleki anser att jordnötterna kan finnas tillgängliga inom två till fem år, skriver BBC news.