Kylan är Saras värsta fiende


När Sara Kronholm drabbades av svår köldallergi förändrades livet dramatiskt. Att ta sig till jobbet kunde plötsligt sluta med ambulans till akuten. Självklara saker som att träna, äta glass eller sitta på en uteservering blev plötsligt omöjligt. Men tuffast är ändå att så få känner till sjukdomen.

Att under kalla vinterdagar uppleva att huden hettar, kliar och blir röd när man kommer in i värmen igenär inte ovanligt. Det hade även Sara Kronholm upplevt vid enstaka tillfällen sedan barndomen. Men en novemberdag för fyra år sedan förändrades allt när hon följde sina barn till skolan. På hemvägen kände hon sig plötsligt yr.
– Huden kliade, magen bubblade, händer och läppar svullnade upp. Jag lyckades ta mig hem och fort in på toaletten. Därinne fick jag andnöd, kräktes och bajsade vatten. Sen svimmade jag flera gånger, minns Sara.
Vårdcentralen konstaterade att nässelutslagen och svullnaderna berodde på köldallergi eller köldurtikaria som det medicinskt heter. Men andra reaktioner, som diarréerna, var ett mysterium. Vårdcentralen såg inget samband mellan dem och köldallergin, utan började istället utreda Sara för en massa olika magåkommor. Hon minns tiden efter det första anfallet som ett enda stort töcken. Anfallen avlöste varandra så fort hon gick ut. Efteråt var Sara helt slut och orkade inget annat än att sova.
– Jag upplevde att både vården och folk runt omkring mig trodde att jag överdrev. Det kändes som att de fnissade bakom min rygg och tänkte att det var psykologiskt. En gång när jag hämtades av ambulans undrade en av ambulansvårdarna om jag hade hört talas om panikångest. Där låg jag med svår andnöd och tänkte ”nu dör jag”, minns hon.

Halleluja moment

Efter nästan ett år av utredningar och ovisshet remitterades hon till allergimottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där träffade Sara en läkare som förstod att magbesvären och andra symptomer berodde på just köldallergin och hon fick äntligen en samlad diagnos – anafylektisk reaktion.
– Att träffa honom var som att träffa en rockstjärna, ett ”halleluja moment”, säger hon och lyser.
Numera vet Sara att hon bara kan vara ute max tjugo minuter om det regnar, blåser eller är under nio plusgrader, annars slår anfallen till. Men i dag vet hon även att det kan ske vid för hög värme, till exempel när hon svettas, kroppens eget kylsystem. Därför är träning uteslutet och att bylsa på sig i vinterkylan kan snabbt bli ett svettigt helvete om bussen fastnar i trafiken. På bloggen sara-mot-kylan.simplesite.com skriver hon om sin vardag för att folk runt omkring henne ska förstå hur hon har det.
– Men jag började också blogga för att det fanns nada att läsa om köldallergi när jag sökte på nätet. I alla fall inget om att allergin kan yttra sig på det här sättet som det gör för mig. Jag tänkte att då får jag skriva om det själv och kanske hjälpa någon annan som söker efter information, säger Sara.

Stannar inomhus

Köldallergi kan försvinna med tiden, men i Saras fall har man istället konstaterat en försämring. Trots det mår hon bättre än för fyra år sedan, tack vare att hon är bra på att isolera mig hemma. Då kan hon reglera temperaturen och ta av och på kläder enklare. Men isoleringen har ett pris. Under intervjun blir Saras ögon blanka vid flera tillfällen. Det gör ont att tänka på att hon måste sitta vid köksfönstret och titta på när hennes barn leker ute i snön. Eller att hon inte kan bada utomhus med dem på somrarna. Hon som brukade vara roliga morsan som hon beskriver sig själv.
– Jag har fått frågan om att flytta utomlands, men det är inte en lösning jag vill ha för min familj. Det som skulle göra livet lite enklare är om fler visste vad köldallergi är för något. Det är jobbigt att varje dag behöva förklara och att oro mig över vad som händer om jag skulle tuppa av vid busshållsplatsen.

Saras blogg heter sara-mot-kylan.simplesite.com
Namn: Sara Kronholm.
Ålder: 34 år
Yrke: Undersköterska
Bor: Brottsta, Eskilstuna
Familj: Maken Jonas och barnen Ella och Leo.
Allergier: Köldallergi samt astma och allergi mot pollen och pälsdjur.