Kväv lössen med silikonolja

Problemet med huvudlöss har ökat kraftigt under de senaste åren och är ofta högaktuellt i samband med skolstart. Huvudlöss är vanligt förekommande och drabbar personer i alla åldrar, men det är framför allt barn mellan 3 och 16 år som drabbas. I Sverige säljs över 100 000 förpackningar av lusmedel per år via apotek. För att komma till rätta med problemet krävs effektivare behandlingar.

I Läkemedelsverkets nya riktlinjer för behandling av huvudlöss är läkemedel inte längre förstahandsval. För att minska andelen resistenta löss rekommenderas i stället medicintekniska preparat, som verkar rent mekaniskt. Silikonoljan Hedrin minskar resistensutvecklingen och rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet.
Under senare år har man sett en tendens till att huvudlöss blivit alltmer resistenta mot traditionella kemiska medel. Därför har Läkemedelsverket tagit fram nya riktlinjer för behandling av huvudlöss där medicintekniska produkter blir förstahandsval.
– Hedrin är en medicinteknisk produkt som verkar rent fysiskt genom en silikonolja som kapslar in och avlivar lössen. Detta gör att det inte finns någon risk för resistensutveckling och man kan på ett effektivt sätt komma åt problemet med huvudlöss, säger Per Wester, Sverigechef för Mundipharma AB.

Endast silikon

Hedrin innehåller endast silikon och kan inte tas upp av huden. Eftersom produkten inte innehåller några insektsgifter eller eteriska oljor och är helt lukt- och färgfri är den idealisk för behandling av huvudlöss på barn från 6 månader, personer med känslig hy, astmatiker samt gravida och ammande kvinnor. Hedrin är av den anledningen också rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet.
– Allt fler skolbarn i Sverige får någon form av allergisk sjukdom och det är glädjande att en produkt som är lämplig för dem lyfts fram i de nya riktlinjerna. Hedrin har genomgått noggranna tester och är i dagsläget det enda lusmedlet som är rekommenderat av Astma- och Allergiförbundets experter, säger Jan Olson, marknadsansvarig på Astma- och Allergiförbundet.