Kerstin hos coachen: ”Använd din inre styrka”

Sedan flera år har astma, allergi och andra sjukdomar begränsat Kerstin Lövgrens liv. Den ena sjukdomen försvårar den andra. Efter en flerårig sjukskrivning har hon nu åter börjat arbeta deltid som journalist, men vardagen är fortfarande svår att klara av.
Nu tar hon en coach till hjälp för att få bättre balans i livet och förhoppningsvis bättre hälsa. Allergia kommer i en serie artiklar att följa Kerstins resa. Detta är den tredje artikeln i serien.

Denna gång känner jag mig skamsen när jag kommer till coachen Elizabeth Normans mottagning i Gamla stan. På två veckor har jag bara lyckats följa min diet i två dagar. Resten av tiden äter jag nästan allt det som inte står på min lista trots att det är så viktigt för både astman och sömnapnén att jag går ner i vikt. Men det har känts omöjligt att hålla mig till dieten eftersom det hänt mig så många tråkiga saker.
Som frilansande journalist är jag helt beroende av min dator. Den är mitt främsta arbetsredskap förutom telefonen. Utan min dator kan jag inte skriva artiklar och därmed inte heller tjäna några pengar.
Så det är något av en katastrof när den kraschar helt och jag måste lämna in den på service, en procedur som ska ta minst tre veckor. En vän rycker ut och lånar mig sin bärbara dator. Därmed kan jag i alla fall arbeta de dagar hon inte behöver den.

Känslor rörs upp

Men så händer något som ger mig perspektiv på vad en katastrof egentligen är. Min far får lunginflammation men tycks återhämta sig sedan han fått penicillin. Plötsligt blir han dock sämre och en fredagseftermiddag går han stilla sin väg.
Han fick leva i 90 år så egentligen är det inte så sorgligt att hans liv nu är slut. Men vi hade en komplicerad relation och hans död väcker känslor. Dessutom är det så mycket praktiskt som ska ordnas när något har dött och mycket tid har gått bort på att ordna med datorn. Så nu är det bråttom att få klart mina intervjuer och skriva de artiklar mina uppdragsgivare väntar på. Och en följd av att jag lyckats bränna ut mig två gånger är att jag har svårt att hantera stress.

Återfall kan undvikas

Så jag tycker inte att det är så konstigt att jag inte orkat hålla dieten. Det tycker inte Elizabeth Norman heller. Men hon hävdar att det är möjligt att avhålla sig från återfall vad som än händer omkring en.
För mig är det en revolutionerande tanke. Jag trodde att alla rökte som borstbindare, åt stora påsar godis eller söp till när svårigheter drabbade dem. Men jag har tydligen fel. Coachen hävdar att det är möjligt att avstå från att skada sig själv även när tillvaron slår hårt. Tanken svindlar.
–– Det verkar som om du tappat tron på dig själv och frågan är hur ditt självförtroende egentligen ser ut, säger hon. Därför vill jag att du till nästa gång skriver ner alla bra egenskaper du har, alla bra saker du presterat och alla svårigheter du klarat av.

Läxa från coachen

Skriv ner:
• alla bra egenskaper du har,
• allt bra du presterat genom livet,
• alla svårigheter du klarat av.

Handlingsförlamad

Nästa gång jag kommer till coachen är jag nästan i panik. Jag lyckades hinna med allt som skulle göras i samband med pappas dödsfall och även artiklarna blev klara i tid. Men nu är jag totalt slut och känner stark oro inför allt som jag måste göra framöver.
I höst ska vi byta stammar i huset där jag bor och det har redan börjat stressa mig. Det är mycket som jag ska hinna med innan dess. Då måste jag flytta ut i ett par månader och lägenheten behöver tömmas inför en välbehövlig renovering.
Men så får jag ett brev från Stockholm Gas om att min gasspis måste bytas eftersom staden ska gå över till en typ av gas som inte fungerar ihop med äldre spisar. Det innebär att spisen måste bytas redan nu och att jag inte kan vänta till stambytet. Men jag vet inte vilken storlek på spis jag får plats med i det nya köket. Alltså måste köksfirman först in och göra ritningarna på köket och då måste jag plocka undan allt så att de kommer åt.
Dessutom behövs en ordentlig städning innan jag vill släppa in främlingar i mitt hem. Det är i alla fall dags för en storstädning men jag har så ont i musklerna att jag skjutit upp det.
Och för att kunna städa ordentligt måste jag flytta upp saker på vinden. Jag har fått saker efter pappa som fortfarande är kvar i sina flyttkartonger. Saker som jag egentligen inte kan packa upp förrän stambytet är över. Och jag som har så ont att jag har svårt att ta mig själv upp till vindskontoret. Att dessutom bära på något känns omöjligt.
Så plötsligt har jag inte längre gott om tid att fixa allt som ska göras. Och nu som pollensäsongen dessutom har börjat! Paniken växer och jag blir fullkomligt handlingsförlamad.

En bra plan

Elizabeth Norman är inte sen att snappa upp att jag inte mår bra. Jag häver ur mig allt och känner att pulsen stiger. Hur ska jag hinna med allt?
–– Nu går du i baklås igen, säger hon. Du låter dina känslor övermanna dig vilket gör att du får svårt att sortera dina tankar och att se klart. Kan det vara så att den situation du befinner dig i trots allt kan ha möjligheter?
–– Det verkar som om det nu finns en stor risk för återfall. Tidigare har vi pratat om hur du kan avleda suget genom olika former av aktiviteter och genom att använda situationsforumläret. Nu bör vi nog byta fokus och konkret titta på en lösning så att du kan hantera de svårigheter som uppstått.
Så spaltar vi upp de olika sysslorna. En del saker måste jag göra nu men annat kan faktiskt vänta. Coachen får mig också att inse att jag måste få hjälp.
–– Till nästa gång vill jag att du ska ha ringt både till en flyttfirma som kan hjälpa dig att lyfta upp sakerna på vinden och en städfirma som kan göra storstädningen åt dig. Sedan kan du beställa tid med dem som ska rita köket och därefter kan Stockholm Gas komma och byta ut spisen, säger hon.
Det är helt fantastiskt. Jag kom till coachens mottagning med totalt kaos inom mig och jag går därifrån med en plan.

Läxförhör

Planeringen tar det mesta av tiden men på slutet hinner jag dock med att redovisa min hemläxa. Jag har faktiskt fått ihop hela 22 bra egenskaper – allt ifrån att jag är snäll, har humor och är kreativ till att jag är envis och nyfiken.
–– Jag är förvånad, erkänner Elizabeth Norman. Jag trodde att du bara skulle komma på några få bra egenskaper. Det här visar att du har bra självförtroende på vissa områden i ditt liv.
Jag har också en ganska lång lista på saker jag presterat och svårigheter jag klarat av.
–– Du har en inre styrka, säger coachen. Kan du ta till dig den?
Jag känner mig tveksam. Det känns verkligen inte som att jag är stark.
–– Det är du – annars skulle du inte sitta här, säger coachen. Kan du minnas ett tillfälle du då var extra stark? Bra, ta fram den bilden när du känner dig svag och hjälplös. Det handlar om att välkomna din inre styrka och låta den få ta plats. Du kan också ta fram din lista och titta på allt du klarat av. Det kan ge dig den styrka du behöver för att ta dig vidare.

Text KERSTIN LÖVGREN