Kanarieöarna – drömresemål eller mardröm?

Kanarieöarna symboliserar sol, bad och semester för de flesta svenskar. Mindre bekant är att den spanska ögruppen är en av Europas mest astma- och allergidrabbade zoner. Allergia har satt ihop resguiden som hjälper dig undvika att avkopplingen blir en mardröm.

Det sydvästra hörnet av Gran Canaria är inte en miljö för impressionister. Claude Monet hade fått kämpa för att hitta en lämplig plats för sitt staffli. Frånvaron av växtlighet i kombination med de oräkneliga hotellkolosserna insprängda i den bruna, vulkaniska berggrunden känns som knytnävsslag på näthinnan.
Men så är det ju inte heller för att måla näckrosor eller blomsterängar som de flesta turisterna vallfärdar till Kanarieöarna. Det handlar om något helt annat: sol, bad, avkoppling. Men i en övärld så rik på allergener att 60 procent av befolkningen är drabbad av luftrörsproblem (att jämföra med 25 procent i Spanien som helhet), gör man rätt i att läsa på innan man bokar sin semesterresa.

Sol, vind och vatten

Just sydvästra Gran Canaria, området från turistmetropolen Maspalomas till hotellkomplexen i Taurito, med sin slående karghet, är särdeles lämplig för pollenallergiker.
De prunkande centrala och nordvästra delarna av Gran Canaria täcks av karakteristiska tallskogar, flodraviner och pittoreska bilvägar kantade av kanarieginst, lavendel, malva, vallmo och flera endemiska växter. Den råa, vulkaniska berggrunden som omger stränderna i söder är i stället barskrapad av vindar och erosion.
Denna typ av landskap är en av anledningarna till att norska Astma- och Allergiförbundets rekreationsanläggning Valle Marina ligger just här. Brist på ”pollenfabriker” i kombination med ett torrt och varmt klimat gör gott för såväl luftrörs- som hudproblem. Valle Marina är inte helt unikt – flera hotell på ögruppen lägger ned stor omsorg på att göra sina anläggningar till allergenfria zoner (rökförbud, djurförbud, glutenfria restauranger, kvalsterfria kuddar, med mera). Men det finns fler aspekter än själva boendet att ta i beaktning inför resan.

Astma vanligt

En sammanställning av flera astma- och allergirelaterade studier, utförd av den medicinska webbplatsen CanaryDoctor.com, visade 2020 att hela 17,2 procent av lokalbefolkningen på Kanarieöarna har astma, att jämföra med endast 5,5 procent av Spaniens befolkning i sin helhet (och 10–15 procent i Marocko, det fastland som ligger närmast de spanska öarna).
Tre grundläggande faktorer spelar in i öarnas respiratoriska problem: pollen, kvalster och så kallad calima. Dessa faktorers ”när, var, hur” gör man klokt i att studera innan man bokar sin resa. Därtill bör man ha klart för sig att en det råder en häpnadsväckande variation i landskap, miljö och klimat på Kanarieöarna. För människor med svåra respiratoriska problem som vill få en verkligt avkopplande semester, kan det vara viktigare att lägga omsorg på att välja rätt område på rätt ö under rätt månad, än på själva boendet.

Pollen

Pollennivåerna i luften ökar i hela Europa på grund av stigande globala temperaturer. 2021 listades pollenhalterna på Kanarieöarna som ”mer intensiva” än under tidigare år. De flesta nordbor är inte allergiska mot de växter och träd som förekommer på Kanarieöarna, förutom gräs, men den stora mängden under vissa perioder kan ge såväl allergiker som icke-allergiker en känsla av att man har en infektion på gång.

Värt att notera

La Gomera, Teneriffa och Gran Canaria är typiskt ”gröna” öar, medan Fuerteventura och Lanzarote präglas av betydligt kargare, vulkaniska landskap, vilket minskar pollennivåerna. Den pågående vulkaniska aktiviteten på ön La Palma gör den till ett olämpligt resmål för en obestämd tid.
Den främsta pollensäsongen sträcker sig från januari till juli. Oktober till december är de bästa månaderna för allergiker.

Restips

Strandliv: El Cotillo (Fuerteventura) och Caleta de Famara (Lanzarote).
Naturupplevelser: vulkanen Teide (Teneriffa) och sanddynerna i Corralejo samt ön Isla de Lobos (Fuerteventura).

Calima

Väderfenomenet calima typ A består av sandpartiklar från Sahara som drar in över Kanarieöarna med passadvindarna. Calima kan ligga kvar i flera dagar och orsaka stora besvär för luftrören. I februari 2020 noterades rekord-calima på Gran Canaria, då luften fylldes med 61 000 ton sandpartiklar och fick flygplatser både på Gran Canaria och Teneriffa att stänga.
Calima typ B orsakas av luftföroreningar. Denna typ är vanligast i större städer med högre nivåer av avgaser och andra utsläpp, och kan jämföras med smog. Typ B kan också orsakas av partiklar av aska från exempelvis vulkanutbrott eller skogsbränder.
Risk för Calima tas upp i den lokala väderleksrapporten, men tyvärr inte med tillräckligt lång framförhållning för att kunna lägga upp semesterresan. Däremot kan man se till att vara förberedd på vad som väntar, eller i allra värsta fall, boka om eller ställa in sin resa.

Värt att notera

Det är vanligen de öar som ligger närmast Sahara; Fuerteventura, Lanzarote och Gran Canaria, som drabbas värst av calima. La Gomera tycks vara något mer skyddad genom sitt ”instoppade” läge mellan andra öar.
Calima förekommer både under vintern och sommaren.
Drabbas du av calima bör du hålla dig inomhus, dricka mycket vatten och hålla ytorna omkring dig rena genom att våttorka ofta.

Restips

Strandliv: Valle Gran Rey (La Gomera).
Naturupplevelser: Nationalparken Garajonay (La Gomera).

Kvalster

Kanarieöarna är den region i Europa som har högst förekomst av husdammskvalster. Till grund ligger det subtropiska klimatet. Kvalstrens favoritförhållanden är när luftfuktigheten ligger över 70 procent och temperaturen mellan 20 och 25 grader. Dessa förhållanden uppstår vanligen mellan september och november, vilket därmed är den värsta besökstiden för allergiker. När luftfuktigheten sjunker under 45 procent, och temperaturerna är mycket låga eller mycket höga, dör kvalstren.

Värt att notera

Öarnas kuster är värst drabbade. Kvalstrens klimatpreferenser gör att de inte förekommer på höga höjder, för allergiker kan alltså ett äventyr uppe bland bergen på de olika öarna vara att rekommendera.
Stark sol och god ventilering är bra taktiker för att ta död på de mikroskopiska spindeldjuren.

Restips

Strandliv: hotellen Marylanza och GF Victoria (Teneriffa) samt Valle Marina (Gran Canaria) är kända för att ta väl hand om allergiska gäster. Samhället Fuencaliente (La Palma) är ett annat, vildare, alternativ på grund av sitt svalare klimat, men är för tillfället inte tillgängligt på grund av den aktiva vulkanen på ön.
Naturupplevelser: Malpaso (El Hierro) och området kring Roque Nublo (Gran Canaria).

Övriga allergitips

Mat – skaffa Astma- och Allergiförbundets matallergikort på spanska, medtag ordlista och/eller installera app som översätter matallergier till olika språk, exempelvis ”Allert – for food allergies”. Handla gärna själv på den lokala marknaden för att undvika oönskade allergener (och samtidigt stötta lokala producenter). Är du mycket allergisk mot en specifik ämnesgrupp, kan eventuellt webbplatsen/appen TripAdvisors filter ”Typ av kök” hjälpa dig att hitta restauranger som inte serverar det du är känslig mot.

Pälsdjur – de flesta restauranger tillåter djur på uteserveringar, men inte inuti lokalen. Internetportaler för att boka hotell listar normalt huruvida pälsdjur är välkomna.

Damm/kvalster – Överväg att ta med egen kudde och kvalsterskydd. Läs recensioner från andra gäster innan du bokar för att välja ett välstädat hotell. Dra dig inte för att skriva ett meddelande och förklara dina problem för att understryka vikten av ett rum i god kondition.

Text Kristin Pineda Svenske Foto David Pineda Svenske

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php