Johanna gömmer sig för solen

När Johanna Mattsson fick nässelutslag en sommar anade hon aldrig att det var början till en allergi mot solljus. Nu kan hon få yrsel och huvudvärk efter bara några minuter i solsken. Hon har solurtikaria.

Johanna Mattsson, 46 år, hade aldrig haft problem med att vistas i solen fram tills en sommardag för sju år sedan. Hon hade varit ute i trädgården i Hammarland på Åland där hon bor med sin familj.
–– När jag kom in såg jag att låren var fulla med stora vita fält som började vätskas. Det såg ut som att jag hade gått bland brännässlor och det stramade och brände i skinnet, säger Johanna Mattsson.
Hon strök på hydrokortisonkräm. Efter några timmar var utslagen borta. Följande år fick hon utslag i början av sommaren men sedan försvann besvären. Året därefter svimmade Johanna efter solariesolning och fick åka akut till sjukhus.
–– Jag kände samma känsla som tidigare, att det stramade och brände i huden. Det kliade i hårbotten och i handflator. Hela jag var ett nässelutslag. Jag mådde illa och befann mig som i en bubbla. I ambulansen tog de mitt blodtryck och det var alldeles för lågt.

Varje vår blir jag skitförbannad

På akuten fick hon kortisonsprutor och skrevs ut efter några timmar.
–– Jag har förstått efteråt att jag drabbades av en anafylaktisk chock.
Sedan dess kan Johanna knappt vara i solen innan hon får samma reaktion. Ibland tar det bara några minuter men ibland längre tid.
–– Jag antar att det beror på hur kraftig UV-strålningen är.

Vill veta
Johanna träffade flera läkare innan hon fick diagnosen solurtikaria som innebär att få nässelutslag som framkallas av solens ultravioletta strålning.
–– Det kändes bra att få diagnos för man vill veta vad det är även om det inte finns bot.
Johanna äter fyra olika antihistamintabletter varje morgon och kväll under sommarhalvåret.
–– Det hjälper mot nässelutslagen men inte mot yrsel och huvudvärk.
Johanna har genom en Facebookgrupp kontakt med andra drabbade.
–– Det betyder jättemycket att det finns andra som förstår precis hur jag känner. Jag får stöd av dem och jag känner att det kan vara skönt att få skriva av sig.
Johanna tycker det är lättare på vintern när det är mer naturligt att vara inomhus och att ha kläder från topp till tå. Sommartid gäller täckande kläder och solkräm med hög skyddsfaktor.
–– Varje vår blir jag skitförbannad och tycker jättesynd om mig själv. Ska jag inte kunna gå ut och motionera, vara med mina barn eller vänner utomhus? Jag får acceptera och anpassa mig men jag vet inte om jag kommer att komma ifrån att jag känner så.

Innetjänst
Johanna arbetar på förskola och det svårt för henne att vara ute med barnen.
–– I fjol fick jag byta arbetsturer och fick ha en innetjänst för att det skulle fungera.
Solurtikaria är en ovanlig åkomma. Det varierar från patient till patient när åkomman uppstår och hur omfattande besvären är.
–– Både män och kvinnor i olika länder drabbas. Det är övervägande kvinnor men det är oklart varför. Prognosen säger att det finns möjlighet att bli bättre med tiden. Ofta vet vi inte orsaken till solurtikaria men det finns enstaka patienter som blivit hjälpt av att sluta äta p-piller eller upphört med tetracyklin som är antibiotikabehandling mot akne, säger Desiree Wiegleb Edström, överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjukhuset och docent i dermatologi vid Karolinska institutet.

Namn: Johanna Mattsson
Ålder: 46  år
Gör: Förskollärare
Bor: Hammarland, Åland
Allergi: Solljus

FAKTA/Solurtikaria
Solens ultravioletta strålning framkallar nässelutslag, som innebär hudrodnad, svullnad, klåda och ibland brännande känsla på solexponerade hudområden, och försvinner inom ett dygn.
Vanligaste behandlingen är antihistamintabletter eller försiktig ljusbehandling, så kallad härdning, som kan ge tillfällig lindring. Den som har solurtikaria och utsätter stora hudområden för sol kan drabbas av en anafylaktisk chock som är en mycket allvarlig allergisk reaktion. Solurtikaria skiljer sig mot soleksem, bland annat på utslagen som vid eksem är röda knottror och små blåsor och kan finnas kvar ungefär en vecka.

Text Anna Smedberg Foto Daniel Eriksson