Jag är mer medveten om min andning


Kroppskännedom, andningsknep och mod. Ingela Winter-Norberg deltog i en studie om hur yoga påverkar astma – och fick med sig flera användbara verktyg som hon nu använder i vardagen.

Ingela Winter-Norberg, 44 år, har haft astma i nästan hela sitt liv, både allergisk- och ansträngningsutlöst. Redan vid två års ålder fick hon de första symtomen och har sedan dess medicinerat både förebyggande och vid behov.
På sommaren har jag besvär med pollen och på vintern är jag känslig för luftvägsinfektioner, säger hon.
Som tur är har medicinerna fungerat bra, hävdar Ingela. Ändå har hon alltid dragit sig för att träna intensivt. Det är det här med andningen som kan bli besvärlig trots allt.

Bestämde sig
Så i fjol började Ingela fundera över om hon kunde göra någonting åt sina astmabesvär. Hon bestämde sig för två åtgärder. Det första var hyposensibilisering som vaccin mot gräspollenallergi och det andra var att delta i en studie om astma och yoga. 
Två gånger i veckan under tolv veckor deltog hon i yogapass. Passen på Karolinska Institutet var till hälften fysiskt inriktade och till hälften andningsfokuserade.
– I början var vissa fysiska övningar plågsamma. Man kunde höra i rummet hur folk hostade. Men sedan märkte jag hur bra övningarna var, säger hon.

Breddar musklerna
Favoriten var en övning där man lägger sig med ryggen på en kloss för att sträcka ut och bredda bröstet och andningsmusklerna, så att man får ett djupare andetag. Den har hon fortsatt att använda när hon utnyttjar träningslokalen på jobbet.
– Den övningen har lett till att jag inte kutar ryggen lika mycket i vardagen, säger hon.
En annan favorit är en yogaövning som sträcker ut andningsmuskulaturen på sidan av bröstet. Den tar hon ofta till när andningen blir ansträngd. Hon lyfter upp ena armen mot örat över huvudet samtidigt som hon andas långa djupa andetag ett par minuter.
– Jag kan verkligen känna hur luften och syret går längre ner när jag gör den här sidostretchen, säger hon.
Den här övningen kan hon ta till i vardagen på jobbet om stressen stiger.
– Om man är astmatiker som jag så lär man sig att inte alltid ha full andningskapacitet. Men jag har nu lärt mig att känna igen min stressade, ytliga andning. Jag har blivit mer medveten om min andning och det tror jag är grundläggande för mitt välmående, säger hon.
Förutom den upplevda förändringen i förbättrad kroppskännedom kunde man i studien konstatera att Ingela förbättrade sitt resultat i ett gångtest, där man ska gå så långt som möjligt på sex minuter.

Vågar mer
Efter studiens avslut har Ingela valt att fortsätta med yogaövningar både hemma och på särskilda yogapass.
– Jag har testat olika former av yoga och tränar regelbundet, säger hon.
Egentligen hade hon hoppats på att kunna sluta eller dra ner på medicineringen. Men så har det inte blivit. Hon använder fortfarande Symbicort dagligen, som både är inflammationshämmande och långtidsverkande. 
Däremot har deltagandet i yogastudien lett till en oväntad effekt. Den har fått henne att våga gå på högintensiva konditionspass på gymmet för första gången.
– Jag hade aldrig gått på crosstraining innan eftersom jag varit osäker på hur det skulle funka ihop med ansträngningsastman. Men nu vet jag hur jag ska göra när andningen blir för ytlig, säger hon.

Namn: Ingela Winter-Norberg
Ålder: 44 år
Jobbar med: Handläggare på Sida
Bor i: Sollentuna
Familj: Barnen Leonora 13 år, Thea 8 år och Esmeralda 6 år.

Text Maja Lundbäck Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php