– Ingenting är omöjligt

Att resa utomlands trots flera svåra födoämnesallergier är inget problem, enligt Vilde Norström. Det kräver planering och att man är trygg i att man kan hantera situationen om något går fel. Med en kort spanskakurs i bagaget och en säkerhetskontakt i landet reste han och kompisarna till Chile. På grund av risken för allergiska reaktioner är många allergiker rädda för att resa, men Vilde Norström, 20 år, är redan en van resenär. Trots hans livshotande allergier mot mjölk, ägg, fisk och skaldjur har familjen bland annat varit på Nya Zeeland, i Tanzania och Dominikanska republiken.

Han har dock inte bara rest med sina föräldrar. Förra året tågluffade han även i Europa med några vänner – och i slutet av januari i år åkte han och två kompisar till Chile. Resan började i huvudstaden Santiago, men de åkte också runt med husbil för att uppleva landets natur.

– Det var fantastiskt vackert, och det fanns jättemycket att se. Kulturen är så annorlunda, och vi träffade en massa trevliga människor, inte bara från Chile, utan från alla möjliga delar av världen, berättar han.

Hade du någon strategi för hur du skulle göra med maten?

– Ja, tryggheten att kunna laga sin egen mat, och framför allt kanske sin egen frukost är nyckeln, så vi hyrde en lägenhet. Sedan har vi ju inte så mycket pengar heller och man tjänar mycket på att laga maten själv, säger Vilde och berättar att han blev förvånad över hur stort utbud av ersättningsprodukter det fanns i Chile.

– I husbilen hade vi eget kök och lagade mat själva, fortsätter han. Vi åt ute också ibland, och då åt jag alltid vegansk kost. När jag var liten var jag allergisk mot baljväxter, nötter och spannmål också, men eftersom jag inte behöver undvika det längre kan jag i princip äta en vegansk diet för att minimera riskerna.

Kompisarna övade hemma

Vilde brukar tänka i förväg på vad som kan hända, och på att han och vännerna måste kunna hantera den situationen.

– Om jag skulle få i mig något allergen, hur ska jag hantera det? Mina vänner hade provat övningssprutan med adrenalin hemma. Och sedan är det förstås viktigt att kolla upp all lokal infrastruktur. Var finns det närmaste sjukhuset? Hur tar jag mig dit? I vildmarken fanns det förstås inget sjukhus i närheten, men vi lagade maten själva, och jag hade mycket medicin med mig.

Vilde betonar också vikten av att vara trygg med sina allergier innan man reser.

– Jag kommer ihåg första gången jag satte sprutan själv när jag av misstag fått pannkakor med ägg i grundskolan. Jag tog fram sprutan och bara tog den instinktivt. Det var en frihetskänsla. Jag hade övat många gånger, men nu visste jag att jag kan klara det själv. Det var en otrolig lättnad, säger han.

Har du fått några allvarliga reaktioner på era resor?

– Nej, men jag fick en liten reaktion förra sommaren när vi tågluffade. När vi var i Barcelona åt vi middag på ett veganskt ställe. Efter det kände jag att något var fel, men det eskalerade inte som det brukar. Det var nog min mildaste reaktion hittills, så jag antar att det bara var mycket spår av allergen i maten.

Reagerar du anafylaktiskt på allt du är allergisk mot?

– Ja, det skulle jag säga, men det har bara hänt mig när jag fått i mig mjölk eller ägg. Det beror nog på att det lättare blir fel med de ingredienserna. Man råkar liksom inte lägga fisk i en hamburgare, skrattar Vilde.

När Vilde reser försöker han även att ha en lokal kontakt som han kan få hjälp av om något skulle hända. I Chile hittade han en kontakt genom släktingars vänner.

– Jag kollade också i förväg vad de saker jag inte tål heter på spanska, och gick en kort spanskakurs online. Med hjälp av den och att jag kunde använda lite franska som jag lärt mig i skolan, gick det förvånansvärt bra.

Vilde, som nu planerar en tågluff i Östeuropa tycker inte att man ska vara rädd för att resa som allergiker, men att man måste förbereda sig ordentligt.

– Det finns alltid en risk, men man kan minimera den. Jag brukar leva med mottot att ingenting är omöjligt, bara man är lite envis och planerar ordentligt.

Text Susannah Elers Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php