Hockey ingen match i egen loge

Barn med svåra allergier och nedsatt immunförsvar är välkomna till Gavlerinken i Gävle för att se Brynäs spela hockey i en särskild allergiloge. Alice Essell och Maja Söderlund var två av barnen som tillsammans med sina föräldrar fick se Brynäs möta Rögle.

Ett klistermärke med texten ”Utsikten” sätts synligt på kläderna. Det visar att de är behöriga att åka upp i hissen till plan fyra där logen med de stora panoramafönstren ligger. Logen har en separat luftkonditionering och stolar utan tyg och det passar elvaåriga Alice bra.
– Jag är allergisk mot bland annat damm och nötter får man inte ta in hit så det är bra och roligt att sitta här i Utsikten, säger hon.
När Alice var fyra månader fick hon förkylningsastma och astma. När hon sedan var fyra och ett halvt år provade hon att äta en halv jordnöt. Det började klia i hennes hals redan efter 20 sekunder och ansiktet svullnade upp. Hon fick även nässelutslag och läpparna blev stora. Ambulansen kom och hämtade henne och det är någonting som hon kommer ihåg än idag.
– Jag är väldigt rädd att jag ska få i mig nötter så jag läser på allting och står det inte vad det innehåller så äter jag det inte. Läkaren säger att jag ska prova att äta när det står spår av nötter, men jag vill inte det för jag är rädd. Jag kommer ihåg att jag fick en björn med en tröja i ambulansen. Jag kommer ihåg allt så pass mycket att jag inte vågar prova, för jag är väldigt rädd att det ska bli så igen.

Inga nötter

Värdinnan Britt Dahllöf kommer in och hälsar alla välkomna innan matchen och påminner alla om att de får gå ut till kioskerna och handla men inte ta med nötter in. Alice som varit på hockey förut vet precis vad hon ska köpa, nämligen Brynäs egna godisar som är förpackade i en hockeypuck.
– I dem finns inga nötter, bara fruktsmak, konstaterar hon och bjuder de som sitter bredvid.
Förra gången Alice var på hockey köpte hon även en Brynäströja som hon har på sig nu.
– Min pappa håller på Brynäs, så därför håller jag också på dem.
En annan tjej som sitter i logen är 10-åriga Maja Söderlund. Hon är också allergisk mot bland annat nötter.
– Min pappa tränade ett damlag i innebandy och en gång när laget vunnit började de hälla upp chips och nötter i muggar som de skulle ha på bussresan hem. Jag tog en mugg för att dricka vatten och de måste ha kommit åt den med nötterna för mina ögon svällde upp och jag fick åka till akuten. Därför tycker jag också att det är bra och kul att sitta i den här logen. Ibland kan jag vara rädd när jag går på bio att någon ska äta nötter, men det behöver jag inte tänka på här. Dessutom ser man hela planen och så är det inte kallt som i hallen heller, säger hon.
Även Maja håller på Brynäs för att hennes föräldrar gör det och hon har med sig en Brynäshalsduk och en Brynäsmössa.
– Det är jättekul att sjukhuset delar ut biljetter hit. Det är jättekul att kolla på matcher, säger Maja och höjer sedan rösten.
– Straff! Det borde bli straff! Han tacklade in Brynässpelaren i sargen.
Maja följer utvecklingen på isen och fortsätter sedan att berätta:
– Pappa brukar säga åt mig att vara tyst när jag är på hockey, för det brukar komma konstiga ord ur min mun när domaren inte är bäst och den här domaren är inte bäst, säger Maja och tar fram mobilen.
Hon siktar med den ut mot isen.
– Titta hit då domaren! Jag ska ge honom kaninöron.

Kramgo maskot

I pausen knackar det på dörren till logen och in kommer Brynäsmaskoten ”Tigern” som låter sig kramas och fotograferas.
– Han är så cool och så mjuk, konstaterar Maja.
– Ja, han är gosig, cool och rolig, instämmer Alice.
– Det var typ det bästa med hela matchen, fortsätter Maja.
När Tigern gått ut igen börjar Maja och Alice att jämföra allergisprutorna de har med sig och Alice tipsar Maja om ett smidigt fodral som man kan köpa för att lättare hålla koll på dem. Därefter åker mobilen fram igen. Maja börjar leka med mobilappen Musical.ly som är en app där man gör olika rörelser till musik.
– Man följer varandra och ser varandras videos och så kan man gilla varandra, förklarar Maja.
Alice och Maja byter användarnamn med varandra så att de i fortsättningen kan ha kontakt även där.

Familjär stämning

Brynäs vann med 4-1 och alla i logen applåderar.
– Det bästa är att de vann. Det här var jättekul. Allting var typ jättekul och det var jättebra stämning i logen, avslutar Maja innan hon går mot hissen igen.
Alice håller med.
– Det var bra att de vann. Det här var spännande.
Även Alice pappa är nöjd.
– Det är en familjär stämning här i logen. Alla är här av samma anledning så det känns väldigt bra att sitta här.

Text Pernilla Wahlman Foto Pernilla Wahlman