Hjälper unga att sluta röka

Med hjälp av humor ska unga stöttas att sluta röka.

Nu lanseras appen Fimpaaa – ett stöd för unga som vill sluta röka. Det är UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet, som tagit fram appen. För att nå ut till ungdomar lanseras appen tillsammans med humorgruppen och YouTube-fenomenet De Vet Du. Gruppen har tillsammans med UMO gjort korta filmer som ska få unga att ladda ned appen. Filmerna finns på YouTube och på umo.se/fimpaaa.
–– Vi hatar rökning. Det är riktigt pin. Därför vill vi vara med och sprida Fimpaaa till så många som möjligt, säger Johan Gunterberg och Christopher Martland, De Vet Du.
Appen är utvecklad i samarbete med unga och utgår ifrån de situationer som unga upplever som jobbiga när man ska sluta röka, exempelvis grupptryck och känslan av att hamna utanför om man inte röker. Var tredje tjej och var fjärde kille i årskurs 2 på gymnasiet röker. Samtidigt uppger 65 procent av dem att de vill sluta.
Appen stöttar, ger konkreta verktyg och förmedlar en känsla av att du klarar av att sluta röka. För att skapa din egen profil får du först ta ställning till ett antal påståenden om din rökning. Du sätter ett stoppdatum och får sedan personligt anpassade meddelanden som förbereder rökstoppet, påminner och ger tips.
Efter rökstoppet visar appen hur länge du varit rökfri och hur mycket pengar du sparat. I appen finns också övningar som hjälper dig att hitta motivationen och stå emot röksuget. Appen har även en bloggfunktion där du kan få stöd av andra som försöker sluta röka.