Hemlösa barn tvingas bo i mögliga rum

Malmö stad placerar hemlösa barnfamiljer i mögelskadade bostäder. Redan för tre år sedan slog läkaren Marie Köhler larm. Efter ett nytt larm om barn som far illa får ägaren ytterligare en chans att sanera den allergi- och astmaframkallande miljön.

På vandrarhemmet Bullspecialisten i centrala Malmö placerar Malmö stad barnfamiljer som inte har något eget boende. En stor del av dem kommer från andra länder, är arbetslösa och kan inte svenska.
2008 anmälde barnhälsovårdsöverläkare Marie Köhler missförhållanden till socialtjänsten. Hon är verksamhetschef för kunskapscentrum för barnhälsovård i Region Skåne. Trots lång erfarenhet av att arbeta med barn i utsatta miljöer chockades hon av vad hon såg.
– Miljön var direkt hälsovådlig och ett hot mot barnens fysiska och psykiska hälsa, säger hon och fortsätter:
– Det är en ovanlig situation eftersom det inte är föräldrarnas utan samhällets omsorg som brustit. Tanken går osökt till skrivelsen i barnkonventionen om rätten till liv och utveckling.
Marie Köhler betonar att det är redan utsatta människor som drabbas.
– Nu uttrycker jag mig försiktigt, men det finns en rädsla för repressalier bland de boende.

Åtskilliga brister

Miljöförvaltningen genomförde en inspektion på Bullspecialisten och åtskilliga brister uppdagades. Enligt en överenskommelse med ägaren skulle felen rättas till, men inget uppföljande besök gjordes.
I februari 2011 var det dags igen. En sjuksköterska som ofta hade kontakt med familjerna på vandrarhemmet hörde av sig till Marie Köhler.
– Hon sa att det inte fungerade där, att hon var orolig för barnens skull. Ofta är det kloka sköterskor som larmar först och det är jag mycket tacksam för.
Tillsammans med två barnhälsoöverläkare, en sköterska och en tolk besökte Köhler Bullspecialisten. En ensamstående mamma med ett spädbarn visade runt i rummet där den lilla familjen var inhyst. Under samtalet nämnde hon att det inte gick att använda garderoben, den var smutsig. Marie Köhler öppnade. Insidan var täck av mögel och Köhler drabbades omgående av svåra astmabesvär.
– Och där inne levde en liten bebis, här lekte hon och här sov hon. Det går inte att säga hur en enskild individ påverkas men att det är gravt hälsovådligt råder det inget tvivel om.

Nyinflyttning stoppades

Miljöförvaltningen och räddningstjänsten gjorde ett snabbt tillsynsbesök och stoppade därefter all nyinflyttning. I samband med ytterligare en inspektion fastslogs att ägaren till Bullspecialisten måste genomföra en rad förbättringar.
Miljöinspektören Leif Persson är tillfreds med hur ärendet hanterats.
– Jag tror att vi har kommit till rätta med problemen nu, säger han.
Marie Köhler är emellertid inte lika övertygad.
– Mögel försvinner inte bara för att man målar över det, säger hon.
Hon konstaterar också att flera av de boende har uttryckt rädsla för repressalier från ägaren. Detta visar sig stämma då Allergia besöker Bullspecialsten för att få kontakt med någon av familjerna som bor där.

Tidsbrist

En man som säger att han inte kan svenska men hyfsad engelska berättar snabbt medan han ser sig omkring. Han är gift och har flera barn och bor sedan tre månader på vandrarhemmet med sin familj. Kommande dag ska han flytta, ändå vill han inte berätta speciellt mycket om sin situation.
– Det kan bli problem då. Men du ska veta att det är en katastrof här. Två av mina barn har fått allergi och hosta av att bo här, säger han.
Mannen försvinner in i sin bostad då Eles Semovski närmar sig. Det är han som driver vandrarhemmet, han är också delägare. Semovski säger att han gärna släpper in journalister och att han ska fråga om någon familj vill prata med Allergia.
– Men idag går inte jag har för många möten. Kom tillbaka i morgon.
Följande dag ställer han in med hänvisning till tidsbrist. När han får en fråga om varför de boende är rädda blir han arg och säger att det inte blir någon intervju. Allergia får inte komma in och själv vägrar han att lämna fler kommentarer.
Efter tio minuter kommer Huda Qaffas ut genom grinden. Hon har tidigare bott i bland annat Danmark och vill nu ha en bostad i Malmö tillsammans med sin make.
Hon säger:
– Här har varit jättemånga problem. Kanske blir det bättre nu, men det tror jag inte.

Inget som jag kan påverka

Sedan 2007 har stadsdelen Rosengård betalat tolv miljoner för placeringar på Bullspecialisten. Anette Ahlberg är administrativ chef för individ- och familjeomsorgen i Rosengård.

Hur många chanser är ni beredda att ge ägaren?
– Det var en insinuant fråga, den svarar jag inte på.

Men Bullspecialisten har ju kritiserats vid flera tillfällen. …
– Jag känner inte till några tidigare klagomål.

Det har ju slagits larm från läkarhåll, vet du inte det?
– Ja, jag vet att Köhler har sprungit runt där ute och kommit med anmärkningar, men det är ju inget som jag kan påverka.

Kommer ni fortsätta med att placera hemlösa barnfamiljer på vandrarhemmet?
– Det kan jag inte svara på. Fråga miljöförvaltningen. Vi fortsätter att använda byggnaden om miljöförvaltningen tycker att det är okej.

Hur är tjänsten upphandlad? Finns det inga andra alternativ?
– Upphandlat? Nej det tror jag inte. Jag vet inte.

Text Ossian Grahn

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php