Hemarbetet blev en thriller

Hade det inte varit för sonen Rasmus svåra födoämnesallergier skulle Liselotte Roll aldrig blivit deckarförfattare. I maj kom hennes debutroman ”Tredje graden”.

Prick klockan två slutar Liselotte Rolls arbetsdag i hemmet. Hon stänger ner sin laptop, hoppar in i bilen och åker och hämtar barnen från skolan. Då har hon jobbat disciplinerat i fyra och en halv timme hemma i villan i Åkersberga i norra Stockholm. Nu är det familjehäng som gäller hela eftermiddagen.
– Att Rasmus har varit sjuk från början har gjort mig till en mer uppmärksam förälder. Annars hade jag nog jobbat åtta till fem, men nu har jag varit tvungen att lägga allt fokus på Rasmus. Vi har fått en väldigt nära relation, förklarar Liselotte.
Redan som bebis hade Rasmus ofta ont i magen.
– Det var en tuff period i början, han skrek mycket. De första 18 månaderna sov vi som längst 25 minuter i sträck, säger hon.
Sedan upptäcktes allergierna en efter en. Det blev många vändor till akuten med sonen Rasmus de första åren. Var det inte kramp, så var det andnöd, utslag eller ont i magen. När det var som värst hade Rasmus 16 olika födoämnesallergier, förkylningsastma och infektionskänslighet.

Turades om. När Rasmus var tre år testade de en förskola för andra gången.
– Han gick bara korta dagar, men blev ändå sjuk hela tiden. Därför fick han vara hemma halvårsvis. Det fanns ingen möjlighet att ha ett vanligt jobb när han mådde som sämst, säger Liselotte.
Hon och maken Erik turades om att jobba och att vara hemma med Rasmus. Hon hade ett vikariat som nyhetsreporter på Norrtelje Tidning från och till, men i flera år var Liselotte bara hemma med Rasmus utan inkomst. Det blev tufft ekonomiskt.
– Vi hade det kärvt med en total inkomst på 10 000 kronor i månaden och en hyra på 6 000 kronor. Jag började leta efter något att göra hemifrån, säger hon.
När Rasmus var sex år och började förskoleklass började Liselotte att skriva på ett bokmanus.
– Jag hade tre timmar per dag på mig och skrev sittandes på en liten hård barnstol inklämd i ett hörn i sovrummet, eftersom det var enda platsen där datorn fick plats. Jag tänkte att jag skulle köpa en skrivbordsstol om första boken blev utgiven, säger hon.

Vände till något positivt. Många arbetsdagar gick bort på grund av att sonen fortfarande blev sjuk ofta. Men efter ett år var hon klar med första utkastet till en roman, en psykologisk thriller. Liselotte kontaktade en litterär agent i Berlin som genast blev intresserad av manus.
– Hon läste hela boken under natten och ringde på morgonen och berättade att hon ville representera mig. Nu är boken såld till Tyskland och fler länder på väg, säger hon.
Sonen har hunnit fylla nio år och de flesta allergierna har vuxit bort.
– Han är inte sjukare än någon annan i familjen, säger Liselotte.
Nu skriver hon på sitt andra bokmanus som hon strax ska lämna till förlaget. Men någon skrivbordsstol har hon inte köpt än, fast numera har hon en laptop, så hon kan sitta var hon vill.
– Först blev jag väldigt stressad av att inte kunna gå tillbaka till ett vanligt jobb. Men nu är jag glad, allergierna vände allt till något positivt. Fortfarande jobbar jag bara under skoltid, så vi kan vara med varandra hela eftermiddagarna. Vi har omvärderat hela livet, säger hon.

Namn: Liselotte Roll
Ålder: 40 år
Bor: Åkersberga utanför Stockholm
Familj: Sonen Rasmus, 9 år, dottern Tove, 6 år och maken Erik.
Aktuell: Som författare med debutromanen ”Tredje graden”, Alfabeta förslag. Boken är en psykologisk thriller om hämnd och kärlek. Polisen Magnus och terapeuten Linn är ett lyckligt och jämställt par med tvillingar som sover dåligt på nätterna. Handlingen utspelar sig i norra Stockholm och i militärjuntans Argentina i slutet av 1970-talet talet och början av 1980-talet.

Text Maja Lundbäck